maanantai 2. marraskuuta 2020

Maskinpehmeä

Maskinpehmeä, uudenlainen pehmeys kasvoja vasten. Sana jota ei oikeastaan haluaisi käyttää tai tiedostaa, mutta joka on osa jokapäiväisyyttä ollut jo tovin, ja on sitä vielä oman aikansa.

Koronan kurittaessa meitä olen panostanut maskeihin, jotta niiden käyttö tuntuisi mukavalta. Kuitukankaisina niitä löytyy meidän huushollista kolmea eri väriä kunkin käyttäjän mieltymysten ja päivän asustuksen mukaisesti. Teineistä toinen suosii mustaa ja toinen pinkkiä, perusvaaleansinistä löytyy tietenkin myös.

Viikonloppuna tilkkukurssittelimme Mennään suoraan! -teemalla. Oli mahdollisuus työstää mieleisiään ompeluksia mm. lentävät hanhet -blokilla ja pikakolmioilla. Hanhikiintiöni taisi edelleen olla täynnä laukkuompeluksen jäljiltä, joten tartuin helppoihin pikakolmioihin, jotka myös sopivat Pyhäinpäivänaamun aavistuksen apaattiseen mielialaan ja energialatinkiin. Lisäksi tykkään niistä syntyvistä hyrräkuvioista, joten suosiolla skippasin korkeammat tavoitteet ompeluideni osalta, ja tein sitä mikä hyvältä tuntui. Nauttimassahan kurssilla oltiin!

Maskeja olin kuljetellut laukussa pienessä muovipussissa, mutta nyt päätin ommella niille kauniin säilytyspussin. Ompelin Halloweenkin-viikonloppuun sopivaisesti työn ruskeilla, oranssilla, keltaisella ja mustalla puuvillalla. Pussin toiselle puolelle päätyikin näemmä kurpitsasävyt keltainen ja oranssi, toiselle kukkia ja mehiläisiä... tai ainakin puuvillaa ja ampiaisia. 
Samaisesta pämpäärä-kankaasta ompelin myös vaalean vuorin. Vasta ommellessa taisin hoksata kuinka hienoa kangas onkaan; nurjalla puolella on kaunis kukkakuviointi. Aikas paljon olen kankaita käsitellyt, mutta ensimmäisen kerran törmäsin moiseen ihanuuteen :)

Päällikappaleet reunustin Marimekon mustapohjaisella kaunokaisella, ja tikkasin hyrrät jämäkkään laukkuhuopaan. Metalliketjun olin hakenut vuosi sitten Tallinnan Karnaluksin aarreaitasta. Ketju oli pussukkaa lyhyempi, joten jatkoin sen kumpaakin päätä hieman tuolla MM:n mustalla.

Keväällä hankin muutamia kierrätyskankaista tehtyjä maskeja Kallion Verstas 24/7 -pajalta, koska halusin osaltani tukea työhuoneen toimintaa, ja myös koska maskien kiinnitys pään taakse niskalenkillä ja rusetilla päälaelle tuntui houkuttelevammalta kuin kuminauhojen virittely herkkien korvalehtien taakse. Maskit hankittuani ja ne keiteltyäni + kuivateltuani käynnistyi mediassa maskimylläkkä; lukuisat toistot siitä kuinka kangasmaskit ovat suodattavuudeltaan lähes olemattomat ja juupas-eipäs-vääntö maskien käytöstä tilanteessa jossa kuitukankaisia kertakäyttömaskeja ei maassa ollut riittävästi. Huoh ja blaah...

Kankaisen nappaan niskalenkistä kaulaani roikkumaan yleensä lähikauppaan tai kulmakirjastoon suunnatessani, ja solmin sen paikoilleen ennen sisäänmenoa. Kuitukankaiset taas otan mukaan mm. julkisilla liikkuessa, hierojalle ja kampaajalle mennessä, jolloin lähikontaktien jälkeen voi sen helposti nakata lähimpään roskakoriin. Ja siis nimenomaan sinne roskakoriin; harmittaa erityisen paljon nähdä maassa likainen ja liiskaantunut maski, jonka maatuminen kestää neljännesvuosisadan.

Miten sinä piristät tätä nykyistä maskiaikaamme?6 kommenttia:

 1. Mä en ole kovin paljon ajatellut maskin esteettisyyttä. Mulla on tummansininen, vaaleanharmaa ja sitten kertakäyttömaskit käytössä. Minä luin noita samoja juttuja maskien suodattavuudesta ym. Nyt ajattelen niin, että kunhan jokin on.

  Paljon olen nähnyt meillä sellaisia, joissa on ikään kuin nauruilme: maskiin on painettu naurava suu, suu auki ja hampaat vilkkuen. Se näyttää oikeastaan aika hauskalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, koomiset printit ja kivat kuosit herättävät hauskasti huomion! Helsingin kaupunkikin lanseerasi just kivan "pidetään Helsinki auki" -kampanjan, joka toivottavasti osaltaan lisää maskien käyttöä.

   Poista
 2. Hyrrät on aina kivat, semmoiset energiset ja vielä erityisesti, jos on tuota pämpäärä-kangasta. Jestas, miten hieno se kangas onkaan takapuolelta! Kivakuosiset maskit on piristäviä, itse tyydyn kertakäyttöisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuo pämpäärä niin hieno nurjaltakin, että heti alkoi miettiä miten hyödyntäisi sitäkin...

   Poista
 3. Täytyisi ommella myös maskeille sopiva pussukka. Paljon kauniimpi kuin muovipussi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Jään odottamaan mitä ihanaa ja raikasta loihditkaan sun maskeille!

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)