torstai 23. joulukuuta 2021

Pitkä ilo hyasinteista

Kuusiallergian lisäksi kärsin toisesta jouluriesasta: hajuherkkyydestä. Toki se ilmenee ihan ympärivuotisesti kovin voimakkaiden hajusteiden kanssa, mutta jouluisin eloa rajoittaa hyasintin tuoksu. Joka vuosi kuitenkin niitä kotiin haluan, ja aikani kukintojen aukeamista odoteltuani ja ihasteltuani olen siirtänyt ne parvekkeelle tuoksumaan ja yleensä myös pystyyn pakastumaan.

Tänä vuonna nappasin kukat matkaani tavallisella ruokakauppareissulla, mutta taisinkin saada jotain spessuja versioita. Ensinnäkin ne eivät kasvaneet kymmentä - viittätoista senttiä pidemmiksi eivätkä toisekseen tuoksuneet vahvasti, vaan täydessäkin kukassa ihanan miedosti, mutta silti aivan itselleen <3 

Asiaan saattaa toki vaikuttaa sekin että kuorin sipulit heti mullasta, ja muistin typistämiäni juuria vain pikkuriikkisellä vesitilkalla lasikulhon pohjalle lurautettuna viikkojen varrella. Tää puutarhuri ei rehellisesti sanottuna tiedä oliko kyseessä miedoksi ja lyhyeksi jalostettu lajike, vai mullattomuuden aikaansaama puolikituva tila. Anyways näin jatkossakin, koska nyt ei kurkku kipeytynyt eikä silmät punoittaneet, vaan sai nauttia ihanimmista joulukukista täysin rauhassa. Riemullista kaiken kaikkiaan! 

Kukintojen alkaessa nuupahtaa alkoi vesisadekin taas laantua ja vaihtua pakkaseksi, joten tökkäsin sipuleihin sushipuikot, jotka teippasin ämpärin kylkeen niin että kukinnot sukelsivat kohden pohjaa. Sen jälkeen ne saivat niskaansa kuuminta vettä mitä hanasta tuli. Siinä ämpäriä täyteen lorotellessani mietin kyllä hetken mahdoinko tehdä jäälyhtyä vai keitettyjä hyasintteja... No, ämpäri läks yöksi, lopulta pariksikin päiväksi pihalle pakastumaan, ja kippaus aikanaan kertoi että lyhtyhän siitä sukeutui naapureidenkin joulua juhlistamaan rapun edustalle. Hyasintit tosin olivat vähän vinksin vonksin, multarippusia varissut vielä sipulien juurelta veteenkin, ja jään sameus aivan toista luokkaa kuin toivottu kuumalla vedellä saatava kirkkaus, mutta kynttilä sisään ja sillä sipuli.

Onko sulla tapana säästää "vanhentuneet" kimput ja kasvit 

ja säilöä ne jäälyhtyihin?



 

3 kommenttia:

  1. Voi, kun minäkin löytäisin vähätuoksuisia hyasintteja! Vuosiin en ole niitä hankkinut juuri tuon tuoksun takia. Kysymykseesi vastaus: Laiska olen piilottelemaan kukkasia jäälyhtyihin, joskus olen yrittänyt, mutta kun lopputulos ei ollut kummoinen, olen tyytynyt pelkistettyyn versioon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sentään! Mulla nyt jo toinen setti eli 3 valkoista mietoa hyasinttia. Lidlistä ostin ja kuorin mullasta nämäkin. Kenties kukkakauppiaasi osaisi vinkata sullekin vähätuoksuiset kaunokaiset?

      Joulukimpusta nypin pari ränsistymään alkavaa neilikkaa kuumaan veteen jäätymään, ja voi kuinka kauniisti nyt kukkivatkaan pihalla kirkkaassa lyhdyssä. Yöllä amaryllis oli pudottanut upeimman kukkansa alas ja mietin jo senkin jäädyttämistä, mutta kun nyt pakkaset juuri meillä lauhtuvat, niin taidan jättää askartelematta sen.

      Poista
    2. Niin ja aivan ihania ovat ne pelkistetytkin versiot ❤️ Mulla sellainenkin nyt rapun edessä hyasinttien ja neilikoiden kanssa.

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)