maanantai 20. joulukuuta 2021

Joululle tuoksuva koti

Vuosikausia olen surkutellut sitä ettei meidän kuusiallergikkojen kotiin voi pystyttää ihanasti ensin pakkaslumelle, sitten sulaville neulasille ja aikanaan tuoreille neulasille tuoksuvaa joulukuusta. Meillä kuusenkoristeet ripustetaan tuuheaan ja pitkään muovimäntyyn, josta toki saa näyttävän joulupuun, kun se vuosien varrella askarrelluilla ja maailmalta tuoduilla koristeilla kuorrutetaan. Mutta silti aina sitä tuoksua olen jäänyt kaipailemaan, ja innolla toisten joulukodeissa sitä nuuhkinut, muutaman tunnin visiitin altistus kun ei vielä tuki nenää ja karheuta kurkkua kipeäksi.

Viikonloppuna elin riskillä, kun viimeisiä lahjoja hain keskustasta ja pikaisen reissun lopuksi vielä tungin itseni kunnolla maskitettuna Stokkan Herkkuun muutamat täsmätarpeet hakemaan. Kärryjä suoraan kohteeseeni määrätietoisesti työntäessä vastaan tuli tämä kookas rosmariinipuska. Meinasin sen ihastellen jo ohittaa ajatuksella ettei se ole tarpeen jouluherkkujemme valmistuksessa, mutta onneksi ehti lamppu syttyä!


Lehtiä kevyesti hieraistessa kun saa aikaan ihanan tuoksun, joka meillä nyt korvaa sen puuttuvan kuusen tuoksun. Muovisen ruukun vaihdoin heti kotiin tultuani läpinäkyvään lasiruukkuun, joka aivan riittävän passelisti istuu erilaisten jouluisten asetelmien sekaan. 

Toki sitä jouluista tuoksua kotiin on tuonut viikon varrella myös mummin ja lasten joululeivonnaiset vanhanaikaisine voitaikinoineen ja hedelmäkakkuineen, piparkakkutaikinan siirappi-mausteliemen keittely ja itse piparien paistelu sekä kuumien saaristolaisleipien huumaava maltaan tuoksu.


Mikä tuoksu tuo sulle joulun?



6 kommenttia:

  1. Hei kiitos joulutunnelmista <3 Mulle taitaa hyasintti olla se joulun tuoksu :-) Hyvää Joulua koko perheelle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä <3 Hyasintti, todellakin, number one! Leppoisaa joulua sulle Anna <3

      Poista
  2. Nykyään hyasintti (joita ei voinut lapsen asuessa kotona olla allergian vuoksi), huonekuusi, pipareiden paistamisen tuoksu ja kynttilöiden tuoksu palaessa ja sammutettaessa. Miten tuo amaryllis lasissa pysyy pystyssä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, niitä parhaita tuoksuja kaikki! Just kannoin kotiin 3 uutta, nupullista hyasinttia edellisten jo kukittua. Eivät taida ehtiä aueta vielä aatoksi.

      Amarylliksen painava sipuli ja paksu varsi pitävät sen uljaasti pystyssä maljakon reunaa vasten. Viikko sitten joulukimpussa saamani uhkea leikkoamaryllis "kumarsi" eilen kohden lattiaa, joten se jatkaa nyt kukoistustaan taitoskohdasta katkaistuna matalassa maljakossa.

      Poista
  3. Kyllä se kuusen tuoksu on jouluisaa mutta ehkä vielä enemmän hyasintti. Tosin siinä on niin voimakas tuoksu, että tuppaa tulemaan päänsärky :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Niin kuusesta kuin hyasintista oireilevana, enkä suinkaan perheen ainoana sellaisena, kumpaakin silti haluan ja haikailen.

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)