torstai 10. helmikuuta 2022

Jäällä leikkimistä

Hyödynsin talven pakkaset taas jäällä leikkimiseen, samoin niin syksystä vihreinä säilyneet ulkokukat kuin joulun hyasintitkin, lisäksi vähän muutakin kukkaloistoa. Kiikutin rapun oven eteen iltaisin ämpärillisen kuumaa vettä, ja aamuisin sulattelin keittiössä yön yli tekeytyneen jäälyhdyn irti, ja palautin sen ajastetun ledin kanssa rapun eteen. 


Parvekeruukuista napsin ämpäriin lankaköynnöstä, syysasterit, hortensian kukinnot ja pystyyn jo kuivahtaneet upean oranssikukkaiset, tuntemattomiksi jääneet kaunottaret, joiden veden ämpärissä välittömästi kellastuessa päättelin olevan hyviä värjäyskasvejakin.

Joulun jälkeen lyhtyihin purkautui myös joulukimppuja. Havuista lyhtyä ympäröi jo rapuneduslumessa naapurien hylkäämien kuusienkin havut. Joita muuten yhä edelleen imuroidaan myös meidän lattioilta, siitä rapun edestä kun niin kivasti kulkeutuvat kenkien pohjissa ja koiran tassuissa sisään saakka...

Neilikoita jäädytin ensimmäisen kerran tänä talvena. Etukäteen olin skeptinen onnistumisesta, joten kaunis lopputulos yllätti sangen positiivisesti. Nämä jatkoon!

Amaryllikset houkuttelivat myös kokeiluihin, mutta niiden kukkaloiston hiipuminen ja pakkaset eivät kertaakaan osuneet ajallisesti yhteen. Kenties ensi joulun hujakoilla? 

Tulppaanikauden kunnolla koittaessa pakkaset taas jo laantuivat, ainakin toistaiseksi, niin että aikansa kukkineita kaunottaria on joutunut jäädyttämisen sijaan kompostoimaan. Aivan sydämestä ottaa moinen "tuhlaus", vaikka innokas kompostoija olenkin. 

Toivottavasti talvi vielä nyt muutaman viikon jaksaisi jatkua, niin haluaisin tovin vielä jatkaa leikkiä jäällä. Jäällä käveleminenkin on vielä tältä talvelta kokematta, ja hauskaahan sekin olisi tehdä uimatta samalla reissulla vaikka avantouinnista aina suunnitellun tilaisuuden tullen nautinkin.




2 kommenttia:

  1. Voi miten ihania! Ja valotkin vielä. Varmasti naapurit ilahtuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ilahduttivat niin tekijää kuin naapureita, oli kivaa saada palautetta rapussa törmäillessä. Tietenkin valotkin :). Nyt on lyhdyistä enää matalat renkaat rapun edustan lumikasassa, ja kynttilät ovat siirtyneet parvekkeelle kevätiltoja valaisemaan. Seuraavan sesongin pakkasilla sitten taas uudet jääleikit.

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)