Tulipahan testattua maapähkinävoiraparperipiirakan lisäksi myös se kesän kuumin raparperipiirakkaohje, eli sieltä sun täältä vastaan putkahteleva Maisemakahvilan raparperipiirakka. Piirakan tarina on hauska; itsekin tekisi mieleni kesätyöllistyä kahvilanpitäjäksi joka sormet jauhoissa leipoisi herkkuja tarjolle. Tällä kertaa leivoin kuitenkin ihan vain itselle ja herkkubeballeni.
Kolmikerroksinen raparperiherkku on ihanan mehevä ja riittoisa, sekä hurjan helppo valmistaa. Siihenhän viittaa jo reseptin kehittäjäkin, joka totesi sen laiskuuttaan tällaiseksi väsänneen:
Sekoitin ensin muruseoksen kuivat aineet keskenään. Vaalea sokeri oli vähissä, joten sen käytin täytteeseen, ja muruseoksen tein fariinisokerista, joka antoi hauskan ruskean sävyn leivonnaiseen. Muruseokseen lisäsin voisulan. Jaoin seoksen kahteen kulhoon, pohjaa varten varasin 2/3 ja päälliseen 1/3. Lisäsin pohjataikinaan piimän ja munan. Levitin seoksen leivinpaperilla peitetylle uunivuoalle.
Ohjeessa kehotettiin nauttimaan tämänkin herkku vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa, mutta hyvin luisti kurkusta alas niin uunilämmin kuin jääkaappikylmä rahkatäyte ilmankin lisukkeita. Laskin sen varaan että rahkan maitoproteiinit neutralisoivat nyt raparperin oksaalihapot, ja oikein hyvältä maistui näinkin. Ehkä parhaimmalta haalean lämpimänä, jääkaappisäilytys kun vähän latisti tai tiivisti muhkeaa leivonnaista.
Nyt pakataan herkut ja murut fillareille, hurautellaan Jussin juhlintaan ja samalla myös lomallelomps. Metsäpalovaroitus jättänee aattona kokon sytyttämättä etelässä, mutta Kivinokassa tunnelmaa tahdittaa ihana Dallapé yhtä ihanan Jaakko Selinin juontaessa juhlan ja meikädaamin myydessä makkaraa ja kahvia nälkäiselle ja janoiselle juhlakansalle.
Kolmikerroksinen raparperiherkku on ihanan mehevä ja riittoisa, sekä hurjan helppo valmistaa. Siihenhän viittaa jo reseptin kehittäjäkin, joka totesi sen laiskuuttaan tällaiseksi väsänneen:
muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g sulatettua voita tai margariinia
pohjataikina:
noin ½ muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna
täyte:
1 l raparperipaloja, omenaa tai marjoja
2 tölkkiä (2 x 250 g) maitorahkaa
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
pinnalle:
noin ½ muruseoksesta
Päälle ripottelin taas 2 oikein tuhtia (hei kuka näitä oikeasti mittailee litroina??) raparperinvartta pieneksi pilkottuna. Sekoitin rahkan, sokerit ja munat. Kaadoin seoksen rapskujen päälle ja ripottelin pinnalle muruseoksen. Paistoin piirakkaa 175-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia.
Ohjeessa kehotettiin nauttimaan tämänkin herkku vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa, mutta hyvin luisti kurkusta alas niin uunilämmin kuin jääkaappikylmä rahkatäyte ilmankin lisukkeita. Laskin sen varaan että rahkan maitoproteiinit neutralisoivat nyt raparperin oksaalihapot, ja oikein hyvältä maistui näinkin. Ehkä parhaimmalta haalean lämpimänä, jääkaappisäilytys kun vähän latisti tai tiivisti muhkeaa leivonnaista.
Nyt pakataan herkut ja murut fillareille, hurautellaan Jussin juhlintaan ja samalla myös lomallelomps. Metsäpalovaroitus jättänee aattona kokon sytyttämättä etelässä, mutta Kivinokassa tunnelmaa tahdittaa ihana Dallapé yhtä ihanan Jaakko Selinin juontaessa juhlan ja meikädaamin myydessä makkaraa ja kahvia nälkäiselle ja janoiselle juhlakansalle.
Tervetuloa mukaan kinkereihin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)