perjantai 17. kesäkuuta 2011

Elo yhtä juhlaa!

Viimeksi postailin uutukaisesta saunastamme. Nyt tunnustan että on siellä muutakin tehty kuin vain löylyä heitelty ja terassilla vilvoiteltu. Tila nimittäin on sen verran reilun kokoinen, että otimme sen heti haltuun myös biletysmielessä. Hyödynnämme täysin ajan jolloin saunan alakerrassa ei vielä ole asukkaita ;). Tähän asti olemme saunottaneet kavereita mökkirannassa, mutta nyt on alkanut ihan uusi vaihe eli citysaunakekkerit!

Ensimmäiset saunavieraamme saapuivat katolle juhlistamaan vappua, sukulaisperheen kanssa löylyttelimme ja kilisyttelimme. Muksut ampuivat paukkuserpentiinejä partsilta ja minä sitten nypin niitä uudelta terassilaudoitukselta sateen alkaessa. Keli oli sen verran vielä kolea ja kostea, että piffien grillailun jätimme suosiolla omalla lasitetulla parvekkeella myöhemmin illan mittaan tapahtuvaksi. Saunalla nautiskelimme vappuisista saunajuomista ja picnic-henkisistä eväistä, riksuksi sanottuna napopaloista.

Toisen kerran varasimme saunan koko illaksi käyttöömme toukokuun lopussa. Tuolloin parikymmentä miestä, isiä ja poikia, juhli siellä päättäjäisiä. Meidän perheen, ja monen vieraankin, osalta juhlittiin eskarin, ala-asteen ja koriskauden loppumisia. Yksi isistä oli ilmoittautunut vapaaehtoiseksi grillimestariksi ja saikin aina alkuyöhön asti paistella hampurilaisia herkullisine pihveineen. Se määrä, minkä parikymmentä miestä vetää juomaa, chipsejä ja namia on huima!!!  Edellisiltana askarrellun perunasalaatin kulutus jäi pieneksi, kun vatsan sai täyteen muilla herkuilla…  Juhlijat olivat jakautuneet jossain vaiheessa iltaa kahteen leiriin; pojat lauloivat sisällä karaokea ja isät intoilivat urheilujuttujaan terassilla. Ilma helli juhlijoita, toukokuun helteet olivat juuri alkaneet ja aurinko paistoi yötä myöten. Eilen lauteet valtasivat ihanaiset nimpparijuhlintani merkeissä. Toistakymmentä leidiä istui illan jalat vadeissa kesävarpaita kaunistelemassa ja naisellista eloa puimassa, loppujen lopuksi upeaa täysikuutakin tummalta yötaivaalta ihailemassa.



Juhlajuomana oli sitruunaveden ja mantelimaito-mustikkasmoothien ohella italialaista La Pieve Spumantea. En ole kovin kuivien kuplajuomien ystävä, mutta nyt päätin harjoitella (ehkä vähän liiankin ahkerasti) tulevaa Italian-lomaa varten… Eikö sitä paitsi La Pieve kuulosta melkein Päiviltä italiaksi???


Menukin oli edellisiä saunakekkereitä naisellisempi:

teriyakikana-melonisalaatti
hedelmäinen ja marjainenkin fetasalaatti
Caesar- ja hunaja-sinappisåsit
täysjyväpatonki ja ruisnapit
voikukkapesto ja italialainen yrttilevite ups, unohtuikin jääkaapppiin
mansikat ja wasabi-pähkinät
raparperipiirakka ja vaniljajäätelö


Tuolta näytti korkattu buffa, ne taiteellisemmat "ennen"-kuvat jäi juhlahumussa tyystin ottamatta. Onneksi seurueen taiteilija nappasi näin herkullisen kuvan pöydän toisesta päästä:


Seuraava varauksemme osuu juhannusaattoon. Tuolloin on tarkoitus saunoa pitkään ja hartaasti kaupungin kattojen yllä, virittää grilli taas terassille ja siemailla huurteista Limoncelloa ihanien ystävien kanssa. Suunnitelmissa on myös kävellä autioita katuja pitkin kylpytakeissa läheiseen Eiranrantaan ja pulahtaa mereen! Lapset hieman yskähtelevät suunnitelmalle, mutta vakaasti olen sitä mieltä, että ihmisellä pitää olla asioita joita vanhana muistella..!

Edellisen kerran olemmekin cityjussia viettäneet 13 vuotta sitten. Katselimme siipan kanssa sadetta ikkunan takaa ja olimme tyytyväisiä ettemme olleet hyttysten syötävinä järven rannalla kokkoa bensiinillä sytyttelemässä. Parin tunnin ikäinen esikoinen nukkui kopassaan vieressämme. Vaikka itse emme olleet mökillä, saimme hauskan mökkimuiston tuoltakin juhannukselta. Tuore isoäiti oli entisenä partiolaisena päätynyt rikkomaan liputussääntöä, ja vetänyt mökkipihalla siniristilipun hulmuamaan jo aamuyhdeksältä saatuaan puhelun Kätilöopistolta.

Syksyllekin on jo sovittu saunajuhlintaa. Tuolloin siipan suvun miehet kerääntyvät terassille ihailemaan syksyistä ulappaa ja muistelemaan menneitä.




Jotenkin tuntuu että ei se juhlinta tähän pääty silloinkaan. Miten olisi löylynlyömät pikkujoulut? Eilinenkin poiki pyynnön nimpparisauna-perinteen luomisesta. Näin suureellisesti olenkin nimppareitani juhlinut viimeksi 70-luvulla. Tai ehkä vähän vielä 80-luvullakin... Jospa nyt 30 vuoden paussin päälle viettäisikin niitä taas vaikka seuraavat 30 vuotta ;). Muitakin juhlaideoita vastaanotetaan mielihyvin, kiitos!


Kuten kuvasta näkee ja yhteistuumin tuli naisten kanssa todettua, niin saunakekkerit ovat juhlia parhaimmasta päästä: ei huolta meikistä, kampauksesta eikä pukeutumisestakaan!

Kippis!



6 kommenttia:

  1. Edelleen haluan lämpimästi kiittää emäntää! Toivottavasti seuraavalla kerralla allekirjoittanutta ei enää kiusaisi lääkekuurit ja osaisin varata tarpeeksi aikaa liikkumiseen paikasta toiseen =)

    VastaaPoista
  2. Tunja17/6/11

    Jihuu, kommentit onnistuu vihdoin minultakin, jee! Oli ihan superihana ilta, jalat on pehmoiset kuin vauvan pylly ja vatsa on vieläkin NIIN tyytyväinen eilisistä ihanista herkuista. Mantelimaitojuoman maku vieläkin tuoreessa muistissa, täydellistä. Ja hei, torkkupeitto viittä vaille valmis :)

    Kiitos Päivi, kun jaksat järjestää näitä ihania iltoja, olet aarre!

    VastaaPoista
  3. Anonyymi17/6/11

    On teillä mahtava saunaosasto huimine näköaloineen! Olit nähnyt paljon vaivaa tarjoilujen suhteen ( kaikki oli tod. hyvää!) - superkiitokset Nimpparisankarille!!
    Petra

    VastaaPoista
  4. Päivi17/6/11

    kiitos rakkaat! takana ihana ilta, jäljellä hieman tiskiä + väsymys + monta hersyvän hauskaa muistoa! ihanat kommentit tänne, fb:iin ja luuriin antavat kyllä taas virtaa jatkossakin jotain vastaavaa kehitellä, syyllä millä hyvänsä :)

    VastaaPoista
  5. NinaN18/6/11

    Kiitos kivasta illasta ! Teidän sauna on ihan huippu eikä ainoastaan sijantinsa suhteen. Samoin emäntä jolla on todellakin juhlien järjestämisen jalo taito hyppysissään. La Pieveä riitti lasissa koko ajan joten ei ihme että sitä kulukin aika mittava määrä. Kun kerroin töissä kulutetun pullimäärän & kulutukseen osallistuvien määrän sain ihailevia katseita ja kommentteja siitä miten reippaalta siihen nähden vaikutin. Ihanaa että kollegat osaavat edelleen pudotella kauniita valkoisia valheita :-)

    VastaaPoista
  6. Päivi21/6/11

    Oo-la-laa, niin ihanaa palautetta satelee että nyt kyllä aivan punastun! Suu messingillä :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)