tiistai 12. helmikuuta 2013

Aprikoosia pistaasilla

Joulupukin luottotonttu tilasi mulle lahjaksi ihanan sympaattisen kotoliving-lehden, jonka sivuilta löytyi kaiken muun kivan lisäksi herkullinen aprikoosi-pistaasileivän resepti. Usein resepti tulee repäistyä talteen ja haudattua kansioon, jonne se sitten unohtuukin. Nyt ei käynyt niin! Lehdessä nimenomaan kehoitettiin repimään sitä palasiksi, mutta enhän mä raaskinut, vaan kannoin koko komeuden kyökkiin ja ryhdyin leipomaan. Leipoessa lehden ihanan karheille sivuille putosi muutama vesipisara, ja sekin jo harmitti, joten repimisestä ollaan vielä aika kaukana...


Yllä valmis leipä, alla sattumista sakea satsi vasta tekeytymässä. Nam nam.


Tein taikinan kaksinkertaisena luullen saavani siitä kaksi vuokaleipää, mutta eipäs tullut kahta, vaan tuli kaksi suurta leipää ja yksi normivuokaleipä. Voisi siis luulla olevan riittoisaa, vaan eipäs ole! Aamulla paistoin leivät, ja illalla ei ollut muruakaan talossa jäljellä!


Asiaan tosin vaikutti sekin että lohisoppakattilan ympärille kokoontui iso pöydällinen nälkäisiä laskiaismäenlaskijoita, ja kotiin lähteissä saivat rakkaat vielä lämpimäislimpun kainaloonsa. Hiukka muuten vimpan päälle mätsätty yhdistelmä; aprikoosit ja lohet sopivat keskenään sävyyn aivan yhtä hienosti kuin purjot ja pistaasit. Samaan settiin uppoaa vielä bouillabaissen liemi ja valkkari... heh heh.

Anyhow, kokeilkaa itsekin ihmeessä! Tällainen on ohje yksinkertaisena:

5 dl vettä
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
50 gr hiivaa
2 dl karkeita jauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
12 kpl kuivattuja aprikooseja
1 dl pistaaseja

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää hunaja ja suola. Lisää karkeat jauhot ja sekoita vispilällä vellimäiseksi seokseksi. Lisää joukkoon paloitellut aprikoosit ja kevyesti pilkotut pistaasit (kuvista keskimmäisessä tämä vaihe). Lisää pikkuhiljaa loput jauhot. Vaivaa taikinaa kunnes siinä on hyvä sitko, eli se alkaa irrota kulhon reunoista. Taikina saa jäädä hieman löysäksi, jolloin leivästä tulee kuohkeampi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia. Kaada taikina vuokaan ja anna kohota vielä vartti. Kostuta leivän pinta juuri ennen paistoa. Paista 200 asteessa (mieluiten kiertoilmalla) noin 25 minuuttia.

Syö, nauti ja tiskaa!





3 kommenttia:

  1. tehopakkaus!! kiitos sydämestä! koristaa ovea nyt ystävän päivä viikon ajan.))))

    VastaaPoista
  2. se on hyvä tehoilla, jos tehokkaasti mielii herkutella :)
    kivaa että sydän löysi heti paikan, teemaviikko...

    VastaaPoista
  3. Kiitos hauskasta tarjouksesta! Julkaisemani reseptit ovat yleensä jo jonkun muun julkaisemia ja mun vain himpun tuunaamiani, ei kehittelemiäni, joten en taida tohtia niillä lähteä reseptibloggaajaksi :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)