3.9.13

Kuiva kaali

Ei viittaa nyt ajatusteni köyhyyteen, vaan herkulliseen lehtikaaliin. Noloa tunnustaa että tämä supervitamiinipommi, viljellyistä vihanneksista ylivoimaisesti C-vitamiinipitoisin, on mulle ihan uusi tuttavuus. 

No, tänä kesänä olen kyllä paikannut vajetta oikein kunnolla. Kaalia menee sinällään salaattina (eipä ole tullut pussisalatteja osteltua sitten toukokuun), leivänpäällysenä, haudutettuna ja nyttemmin myös kuivattuna.


Tältä näyttää 2 kukkurapellillistä kiertoilmauunissa toista tuntia 50 asteessa kuivanutta kaalia, kun rapsakoille pitsilehdille vielä on vähän näytetty morttelia. Kelpaa ripsutella terveyttä ja hyvinvointia pitkin syksyä ja talveakin valmiiden ruokien päälle, levitteisiin, minne vaan keksiikään ja sattuu suussa sopimaan. Ilomielin vastaanotan ehdotuksia erilaisista käyttötavoista!

Ennen kuivatusta irrotin kaalinlehdistä paksun lehtiruodin, jotta kuivuminen oli nopeampaa. Hauskasti suussa naksahteleva ruoti pääsi illan vihannesrisottoon pieninä palasina. Hyvää oli!


Vitamiineista C-vitamiini on "hankalin", koska se liukenee keitinveteen, tuhoutuu kuumennettaessa, hajoaa valon ja lämmön vaikutuksesta sekä hapettuu ilman vaikutuksesta. Niinpä purkin kansi on nyt tiiviisti kiinni ja helahoito on jemmassa kaapin pimennossa. Kuitenkin hyllyn etureunassa, jotta kantta tulee usein pikaisesti auottua ja suuta heti perään.

Vaviskaa kaiken maailman flunssapöpöt, olen varautunut taistelemaan!
 

4 kommenttia:

 1. ikinä kuullutkaan moisesta :) no toivotaan, että
  menee syksy ilman flunssia...niitä on jo liikkeellä:( mukavaa päivää !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin lähinnä lukenut siitä, muttei ollut käsitystä miltä edes näyttää. Lehtikaali on tosi kaunis röyhelöreunuksinen herkku, joten ilman muuta kannattaa tutustua maistuvaan vitamiinipommiin!

   Poista
 2. Minullekin lehtikaalin kuivatus on ihan uusi juttu.Pitääpäs kokeilla.Olen tässä viimeiset puoli vuotta harjoitellut kasvisten lisäämistä ruokavalioon ja sen myötä onkin erillaiset kaalitkin tulleet tutuksi.Kuivaaminen on vaan ihan uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi tainnut itsekään moiseen tajuta ryhtyä, ellei joku mua tässä asiassa viisaampi ois tehnyt sitä edellä mun seuratessa ihmetellen vieressä :)

   Sulla on terveet elämäntavat entistä vahvemmissa kantimissa entistä paremman ruokavalion myötä mitä ilmeisimminkin. Lehtikaali on aivan loistava lisuke siihen, ja siitä hauska että taipuu niin moneen muotoon. Hyviä herkkuhetkiä!

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)