28.9.14

Southern beauty

Sain ystävältä vinkin mulle entuudestaan täysin tuntemattomasta Liesimustasta Villa Mörskän vanhan rautauunin kunnostukseen. Tuntematon oli aine muuten rautakaupan nuorelle myyjällekin, mutta lopulta purkki hyllystä löytyi, ja sitä sitten yhdessä ihmettelimme.

Nimen perusteella kuvittelin käsitteleväni lieden tumman ja ruosteisen päällisen mustaksi aineella, ja sen jälkeen pähkäileväni mitä tekisin muulle ruosteelle muualla uunissa. Vaan toisin kävi! Teräsharjalla ja lastalla varustautuneena hieroin ja hinkkasin suurimmat ruosteröpelöt pinnasta pois, ja sitten hieroin mustan töhnän lieteen rievulla. Mustaa oli. 

Pullossa neuvottiin kiillottamaan pinta vielä luonnonharjalla, joten juuriharjan kanssa uunin kimppuun. Sitten tapahtuikin simbsalabim ja musta muuttui hopean hohdoksi! Tästä innostuneena koko uuni sai saman käsittelyn. Tätä ennen oli viety tuhkatkin pesästä ja ylipäänsä joka kolosta vanhassa uunissa, ja nyt se hohtaa uuden veroisena. Timpuritkin kehuivat (heitä siihen patistettuani) uurastukseni jälkeä, ja (diplomaattisesti) totesivat ettei vastaavaa kaupasta saa. Ei saa enää, ei :)
Mun söpö Rapid 20 henkii nyt jotain aivan Tuulen viemää! Jotenkin tää vois olla myös Scarlett O'Haran käytössä rapistuneen Taran tilan kyökissä. Siellä Scarlett sitten paistelisi pullaa Rhettilleen valloitaakseen tiensä takaisin miehen sydämeen... Voi olla että näilläkin pelleillä on paisteltu pullaa tai ainakin kalaa, mulle ne taitavat jäädä vain historiallisiksi kuriositeeteiksi...


Tai sitten ei... 
Valloituskäyttöön niitä ei käytetä, 
mutta pullanhimo saattaa kyllä iskeä!


10 kommenttia:

 1. Ihan mielitön! Ihanaa kun jaksoit nähdä vaivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks olekin, varsinainen kaunotar!

   Poista
 2. Onpas hieno! Tässä taisi nyt käydä toteen sanonta työ tekijäänsä kiittää. Ison uurastuksen jälkeen kaunis lopputulos.

  Kävin reilut 10 vuotta sitten Atlantassa Margaret Mitchellin kotitalossa, mutta enpäs hoksinut katsoa uuneja. Tosin kertoivat, että mitkään mööpeleistä eivät olleet alkuperäisiä. Siellä vasta kuulin, että Scarletin nimi oli aluksi Pansy. Onneksi se vaihtui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tänään sitä taas kävin ihailemassa ja vähän pintaa silittelemässä (puhtaaksi sahanpuruista...).

   Pancy!!! Onneksi vaihtui :)

   Poista
 3. Löysimme tälle tontille tullessamme samanlaisen (ilman jalkoja) puoliksi puuliiterin maalattiaan hautautuneena. Se on todella pahassa ruosteessa, en tiedä auttaako siihen liesimusta tai edes teräsharja. Haluaisin kunnostaa sen, mutta se on niiiiin epätoivoisen näköinen, että en tiedä, jääkö haaveeksi. Nyt kun näin lietesi, taidan miettiä vielä kerran, jos kuitenkin yrittäisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritä, yritä, yritä!!! En minäkään olisi tällaista lopputulosta osannut odottaa tai toivoa, kunhan ajattelin vanhuksen vain vähän siistiytyvän :)

   Poista
 4. Oi miten komiaksi hän on muuttunut! Sitten kun sen kuumennat, niin saattaa hieman haiskahtaa ja savuta, mutta se on ohimenevää. Pullanpaisto tuolla veitikalla saattaa olla aikamoinen taitolaji, mutta en minä sinun taitoja epäile. Omiani tässä vaan mietin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilínkin että on haisuja odotettavissa :). Toivottavasti ei paljoa savua, ainakaan sisään valkoisille laudoituksille :/.

   Ihanaa ettet epäile mun pullanpaistotaitojani tällä, sillä itse epäilen niitä erittäin vahvasti. Lupaan tarjota sulle muuta kuin itsepaistettua pullaa kun tulet Mörskäilemään!

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)