tiistai 29. maaliskuuta 2016

Mangoa ja marenkia masun täydeltä

Pyhien alla törmäsin Yhteishyvän nettilehdessä mango-marenkitorttuohjeeseen. Olin arponut pääsiäislounaan päätöstä keväisen juustokakun tai mämmisen jälkkäriherkun kanssa, mutta ohjeen nähdessäni päätin tämän tortun olevan sille seurueelle juuri se passelein päätös voffeliblineille ja grillikautta käynnistelevälle lampaalle!

Koska mango ja myös marenki ovat meidän pesueen suuria herkkuja, en pidä reseptiä mitenkään erityisen pääsiäissidonnaisena, vaan oletan että tätä tulee tehtyä toistekin (koska koko leivonnainen mennä humpsahti saman tien...), ja jaanpa nyt reseptin teillekin kukaties testattavaksenne.


Kaupasta kannattaa kotiin kantaa n. 10 hengen torttuun seuraavia aineksia, ellei niitä jo komeroista löydykin:

 1pakastemurotaikina 

1 - 2 kypsää mangoa
  400 g säilykemangoa
  1 dl sitruunamehua
  sitruunan raastettu kuori
 2 rkl maissitärkkelystä
  0,5 dl sokeria
  keltuaista
  50 g voita

ja marenkipäällyseen varata
 
 valkuaista
  6 rkl sokeria

Koska mangon kuoriminen on mielestäni melkoisen työlästä tai sotkuista puuhaa, otin oikotien onneen, ja korvasin niin tuoreet hedelmät kuin säilykemangot mangokuutiopakasteilla. Ensimmäisen kerran eläissäni ostin pakastettuja hedelmiä!! Tuote jolle vielä tovi sitten naureskelin aivan kuten aikoinaan pakastemurotaikinalle tai vaikkapa sähköpostille.

Kaulin sulaneen taikinan leivinpaperin päällä irtopohjavuoan pohjan ja reunat peittäväksi pyöreäksi levyksi, ja taputtelin vuokaan paikoilleen paperin päälle. Ohjeen mukaisesti peitin taikinareunukset kaksinkertaisella foliokauluksella, ettei reuna valuisi paistamisen aikana. No, kyllä se silti vähän valui, mutta oikeastaan juuri sopivasti. Kypsensin pohjaa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Poistin folion ja aloin soveltaa ohjetta oman pään mukaisesti, koska nettikommentit kertoivat pienistä katastrofeista valuvan täytteen kanssa...
 
Pohjan kypsyessä  soseutin yön yli jääkapissa kulhossa sulaneen mangon sauvasekoittimella kattilassa. Lisäsin joukkoon sitruunamehun ja kuoriraasteen, maissitärkkelyksen korvasin perunajauhoilla joita ripottelin ainakin ruokalusikallisen kiehuvaan seokseen samalla keitosta hämmentäen, lopuksi nakkasin mukaan vielä sokerin (vähän enemmänkin olisi voinut sokeroida pakastemangoja...) ja keltuaiset. Kuumensin seosta hitaasti kiehuvaksi ja haudutin hiljalleen koko ajan sekoitellen, kunnes se sakeni kiisseliksi. Siirsin pois liedeltä ja lisäsin voin. Sekoitin ja kaadoin täytteen vuokaan pohjan päälle. Jatkoin kypsennystä vielä 10 minuuttia, jolloin keltuaiset ehtivät perunajauhon lisäksi kiinteyttää kiisseliä täytteeksi.

Tällä välin vatkasin valkuaiset vaahdoksi ja lisäsin sokerin vaahtoon vähitellen samalla vatkaten. Pursotin marengin täytteen pinnalle. Paistoin 200-asteisessa uunissa vieressä haukkana vahtien kunnes marenki ruskistui kevyesti. Vahtimisesta huolimatta hilkulla oli kyllä ylipaistaa se liiankin tummaksi.

Jäähdytin tortun keväisen koleahkolla parvekkeella, en jääkaapissa jottei marenki lässähtänyt veteläksi. Tarjoilin, nautin, vastaanotin kehut ja tiskasin. Seuraavan tortun teen tätä nyt herkuteltua vielä makeammaksi ja ehkä aavistuksen löysemmäksi. Siinähän sitä onkin plääniä tulevaan ;) Juuri tuota pidemmälle ei jaksa nyt asioita pohtia.

 

10 kommenttia:

  1. Kyllä nyt herahti vesi kielelle:)
    Samantyyppistä torttua olen joskus tehnyt jättäen mangon pois siis pelkästä sitruunasta, hyvää on sekin -hapanta ja makeaa.
    Katselin kerran kaupan hyllyllä tuoreita ananasrenkaita purkissa, siis ei säilyke vaan kuorittuja kauniita tuoreita renkaita, ihmettelin ääneeni että kuka niitä ostaa, samalla sitä itsekin anananaksen kuorii ja pilkoo kun tarvitsee. Meni muutama viikko kun huomasin että ostoskärryssäni oli juuri noita ananaksia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mulla ajatellessani kunnolla hapanta sitruunatorttua! Nam, sellaista en olekaan syönyt vuosiin...

      Sama ajatus mulla noiden ananastenkin kanssa. Valmiiksi pilkotut palat on kyllä kieltämättä helppo napata matkaan vaikka välipalaksi...

      Poista
  2. Luin tämän illalla ennen maate menoa...ja suu napsasi. Tätä haluan kokeilla. Olen Lidlistä ostanut pakastettua mangoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tunnistan tuon tunteen ennen nukkumaanmenoa ja hampaatkin jo pestynä!! Litukastahan minäkin mangoni hain :)

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta, pitää laittaa kokeiluun. Näyttää niiiiiiin herkulliselta!

    VastaaPoista
  4. Tuollaista sitruunatorttua olen syönyt. Mango versio kuulostaa tosi hyvältä! Plussana laiskalle leipurille valmis pohja ja pakastetut hedelmät :)

    VastaaPoista
  5. Näyttää syötävän hyvältä!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)