Kaikkihan me tiedämme suolaheinien lehtien maistuvan happamen suolaiselta. Mutta tietävätkö kaikki myös sen että maku johtuu kaliumoksalaatista, oksaalihapon vesiliukoisesta suolasta? Tai sitä että oksaalihapon vuoksi suolaheiniä pidetään lievästi myrkyllisinä..? Lehtiä voi kuitenkin käyttää pieniä määriä esim. salaateissa ja ryöpättynä enemmänkin. Oksaalihappo neutraloituu vaarattomaksi jos samalla aterialla käytetään maitotuotteita, ja ryöppäyksessä taas oksaalihappo liukenee keitinveteen. Eihän suolaheinää muuten myytäisi meillä markettien salaattitiskeissä... Ranskassa suolaheinäkeitto on suorastaan kuuluisa ruokalaji, jota mieli tekisi päästä maistelemaan. Ei kuitenkaan itse keittelemään. Kotosalla taas suolaheinien lehdillä lappalaiset ovat hapattaneet maitoa, jolloin siitä on saatu pitkään säilyvää.
Itse en suolaheinän mausta ole pitänyt niin lapsena pellon reunoilta nyhdetttynä kuin aikuisena kaupasta salaattiruukussa kotiin kannettuna, mutta niin vaan tarttui mukaan ruukullinen sitäkin. Kaipasin nimittäin kotiin jotain kaunistusta, mutta kaupan leikkovalikoima ei houkutellut, ja koska parvekkeella on jo oma kukkiva maailmansa, niin kauniin punaruotinen heinä pääsi uuteen ruukkuun somistamaan ruokapöytäämme. Pari lehteä nappasin aamuleipien päälle ja pahalle se yhä vaan maistui mun suussani :D
Itse en suolaheinän mausta ole pitänyt niin lapsena pellon reunoilta nyhdetttynä kuin aikuisena kaupasta salaattiruukussa kotiin kannettuna, mutta niin vaan tarttui mukaan ruukullinen sitäkin. Kaipasin nimittäin kotiin jotain kaunistusta, mutta kaupan leikkovalikoima ei houkutellut, ja koska parvekkeella on jo oma kukkiva maailmansa, niin kauniin punaruotinen heinä pääsi uuteen ruukkuun somistamaan ruokapöytäämme. Pari lehteä nappasin aamuleipien päälle ja pahalle se yhä vaan maistui mun suussani :D
Maistuuko suolaheinä teille muille?
Tai tuoko sen maku lapsuusmuistoja mieleen?
Tai tuoko sen maku lapsuusmuistoja mieleen?
Biologiminiä valisti minua viime kesänä, kun suunnittelin kitkeväni pensaiden välistä suolaheinät soppaan, että se on väärän sortin suolaheinää, niitä on luonnossa kuulemma (ainakin) kahta sorttia ja vain toinen soveltuu paremmin ruokiin. Istun valvomassa opiskelijoiden tenttiä, enkä pääse nyt tarkistamaan, onko "rikkaruoho"suolaheinät keihäspäisiä vai sitä toista laatua. Ruukussasi taitaa olla viinisuolaheinä?
VastaaPoistaSuolaheinistä sepä juuri. Makunsa kovin ketunleipäinen :)
PoistaSamaa lajiketta ostin kaksi purkkia ja vein toisen tyttärelle. Vielä en maistanut mutta uskon että on hyvää kun on niin kaunis:)
VastaaPoistaKaunis on, ja antaa myös hauskoja sävyjä syötäviin!
PoistaTykkään tuosta kovasti, sitä on valmiissa salaattisekoituksissa, joita käytän. Kiva kirpakka maku ja kivan näköinen! Lapsuusmuistoja siitä ei ole, sillä söin lapsena vain kurkkua ja tomaattia, olin aika ronkeli... :)
VastaaPoistaJeps, antaa kauniin lisän valmissekoituksiin. Hyvä että maku on monipuolistunut aikuistumisen myötä ;)
PoistaKyllä minä lapsena söin sitäkin. Taisin maistella vähän kaikkea kasvavaa. Ja hyvin maistui. Ehkä jossain salaattisekoituksessa on tuotakin ollut, näyttää tutulta.
VastaaPoistaSe on hyvä että on oltu ennakkoluulottomia maistelijoita muksuista lähtien :)
PoistaOlen tuota joskus kasvattanut terassilla ja käytin salattiin, siinä on hyvä kirpeä maksu, käy se leivänkin päälle:)
VastaaPoistaJeps, leivällä mäkin sitä vaihteluna rucolalle käytin. Siirsin heinän jo terassille isompiin multiin, toivottavasti intoutuu rehottamaan siellä ja tuottamaan lisuketta kesäsalladeihin.
Poista