torstai 18. huhtikuuta 2019

Pässiäistä, pässiäistä!

Palmusunnuntai
Malkamaanantai
Tikkutiistai
Kellokeskiviikko
Kiirastorstai
Pitkäperjantai
Lankalauantai
Sukkasunnuntai ja
Toinen pääsiäispäivä 


Toinen pääsiäispäivä?!? Miksei sillekin ole annettu kiehtovaa ja ajatuksia kutkuttavaa nimeä? Toinen, voi tylsyys sentään... Kristinuskon määrittelemien pääsiäisen pyhäpäivien nimien historia on tuttu ja tiedossa, mutta tiedätkö sinä syyn tai historian noille arkisimmille pääsiäisviikon päivien nimille?

Olen niille lapsuudessa kuullut selityksiä muinaisista uskomuksista ja tavoista, mutta lahjakkaasti ne myös unohtanut, joten googlailin asiaa ja sain selityksiä. Nimiin ovat tosiaan vaikuttaneet uskonto, kansanperinne ja ihmisten arkinen elämä. Monen nimen takana on uskomuksia siitä, että jonkin askareen tekeminen tiettynä päivänä toi onnea. Aiemmin pääsiäisviikolla oli suurempi merkitys kuin nykyään. Hiljaista viikkoa haluttiin kunnioittaa joten mietittiin tarkemmin, mitä voi tehdä ja mitä ei. Ajateltiin ettei hiljaisella viikolla saa rymytä eikä tehdä liian raskasta työtä. Tähän muistan äidinkin vedonneen villejä lapsia ojennukseen laitellessaan... 

Malkamaanantai juontuu verbistä malkata, joka merkitsee pisteliäästi puhuttelemista. Ajatus siitä että nähdään rikka toisen silmässä, muttei malkaa omassa. Tikkutiistaina taas vuoltiin sytykkeitä, joiden uskottiin olevan hyvällä onnella varustettuja. Kellokeskiviikkona laitettiin kellot karjan kaulaan.  


Kiirastorstain kiira perustuu ruotsin kielen sanaan skära, joka tarkoittaa puhdistautumista. Lankalauantaina pestiin ja värjättiin talven aikana kehrätyt langat. Ensimmäisen pääsiäispäivän lisänimi on sukkasunnuntai, joka viittaa hiljaa sukkasillaan olemiseen tai iloitsemiseen niin, että sukat lentävät jaloista. Kaikenlaista keksittykin! Ja sitten mielikuvitus loppunut kesken kaiken aivan seinään? Vai palattu kristilliseen rotiin?


Tänä vuonna Palmusunnuntaihin osui myös eduskuntavaalipäivä. Ennakkoäänestyksen yleistymisestä huolimatta omassa pikku päässäni miellän tämän mahdollisuudeksi äänestää JOS varsinaisena äänestyspäivänä on este. Koska sellaista ei tänäkään vuonna ollut, hipsin aamusta lähikirjastoon antamaan ääneni puolueelle, joka illan mittaan osoittautui vihdoin kotikaupungin suosituimmaksi.

Lapsuudesta saakka äänestykseen on liittynyt olennaisesti myös vaalikahviperinne. Vaikka nyt olinkin pikkuperheemme ainut, jonka ikä riitti äänestykseen, leivoin vaalien ja pääsiäisenkin kunniaksi rahkapiirakan, joka maittoi hyvin vielä äänioikeuttaan odottavillekin. Vaalivalvojaisia meillä jaksoi seurata ja jännitellä vain lapsi, jolla ikä ei vielä äänestykseen riitä, vaikka puolue ja ehdokaskin hänellä olisi ollut tiedossa. Suloista, mami hykertelee tyytyväisenä onnesta ja leipoo jatkossakin vaalikaffeherkkuja varmistaakseen poikastensa äänestysinnokkuuden!


Koska 2/3 perheestä viettää muun pääsiäisensä muualla, oli meillä tipu käynyt munimassa jo Palmusunnuntaina niin virpojien kuin omien muksujen iloksi. Äidin ilo lasten ilosta ei katso kalenteria <3 Varsinkaan kun tipu oli bongannut Barbie-kindereitä kauppakotkotusreissullaan.


Toimistollakin meno meni jo lähestulkoon villiksi, kun Tikkutiistai ja Kellokeskiviikko juostiin ympäri byråta munat silmissä kiiluen...


Aurinko paistaa, puhtaat ikkunat säihkyy, lämpöä on luvassa vielä lisää ja mökkipiha kutsuu haravoijaa pääsiäispuuhastelemaan.

Aurinkoisia ja leppoisia pyhiä meille kaikille!



4 kommenttia:

  1. Tuo oli niin totta ettei se ilo kalenteria katso:) Niin kaunista pääsiäistä♥ Mukavaa pääsiäisen aikaa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei katso ei! Kiitos, oli ihanan leppoisan touhukkaat ja aurinkoiset pyhät :)

      Poista
  2. Pääsiäinen vie mennessään, viis niistä päiväjärjestyksistä :) Aurinkoa ja iloa näihin päiviin kun höyhenet villisti pöllähtää ja yllätykset suklaiset putkahtaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Päivistä ehdin taas jo mennä sekaisin näin monen pyhän putkessa. Asia konkretisoitui pyykkituvassa, jossa pokkana pyykkäsin naapurinkin ajalla, koska olin tehnyt varauksen lennosta, mutta ajatushärössä edelliselle päivälle :D

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)