tiistai 23. huhtikuuta 2019

Ulkokukkaloistoa

Somesta olen saanut ihastella leskenlehtibongauksia. Itse en ole vielä ainokaistakaan tänä keväänä nähnyt. Muissa ulkokukissa sen sijaan on onneksi sitten riittänyt ihasteltavaa niin mökillä kuin kotosalla.

Mökkipihaan astelevia haravoijia tervehti jo kaukaa erottuva pirteän keltainen narsissirykelmä. En edes muistanut kyseiseen paikkaan sipuleita nakanneeni, mutta niin vaan sieltä puskee kukkaa maasta. Oletettavasti olen jonkun männä pääsiäisen päätteeksi tuupannut sesongin kukkineen narsissin sipulit pehmeään maaperään, ja nyt tuo tuuppaus sitten iloisesti yllätti muistamattoman puutarhurin.
 

Haravan heilutteluun asti päästyämme alkoi silmä bongailla valkovuokkoja sieltä sun täältä, sekä muutaman sinivuokonkin. Onneksi ovat sitkeitä veijareita, joten kukkaloisto on jäljellä vielä pihan haravoiduttua putsiskliiniksi. Saas nähdä onko tämän poikkeuksellisen lämpimän viikon jälkeen valkovuokkomeri valloillaan ja ihasteltavanamme haravoidussa pikku metsikössä vielä äitienpäivän aikoihin, kuten aiempina vuosina on ollut.


Mökin puuhailukausi alkaa aina rautakauppakeikoilla. Pääsiäiseen niitä mahtui parikin. Ensimmäisellä kerralla maltoin mieleni, mutta toisella käynnillä piti hilpaista puutarhamyymälän kautta autolle, ja porkkanaa popsiva pupu sai vartioitavakseen kauniit orvokit.

Mökkimaastossa viihtyvät peurat, jotka hamuavat kaiken vihreän suuhunsa, joten pupupelottimen lisäksi valitsin orvokit sinisen sävyissä, sitä väriä kun peurat kuulemma välttelisivät. Nähtäväksi jää, ja toivossa on hyvä elellä.

Kirkkaan aurinkoisena kuvauspäivänä napsin kuvia, joista ei paisteessa nähnyt lopputulosta, vaan näin jälkikäteen saa ihailla sitäkin kuinka taitavasti kuvaaja onkaan saanut kuvaan mukaan myös kätensä ja kameranaan toimivan luurin...


Syksyn alemyynneistä ostin lavallisen pienenpieniä mansikantaimia, jotka yllätyksekseni selvisivät jokainen talvesta kotiparvekkeella thermolaatikossa. Nyt useampikin manssumätäs jo kukkii, joten satoa on luvassa, naminami <3


Parvekkeelle isompiin astioihin siirtyivät jo myös ikkunalaudalla itäneet tsinniat ja kelloköynnökset, mutta niiden kukintaa saa odotella vielä pitkään. Myös persilja pääsi jo terdelle, mutta sen kukinta nyt ei ole lainkaan toivottavaa!

Kukkia siis runsaasti omastakin takaa, mutta silti jatkan sitkeästi sen leskenlehden bongausta. En niinkään kukinnon itsensä vuoksi, vaan kasviin liittyvien nostalgisten kevätmuistojen kunniaksi.

Joko sä bongasit omasi?



14 kommenttia:

  1. Mökillä ei ollut vielä mitään kukkivia eikä kyllä vihreääkään juuri, mutta täällä kotimaisemissa on pientareet täynnä leskenlehtiä ja varmaan tämä lämmin aalto lisää niitä ihan silmissä.
    Tänään justiin mietiskelin mitä yrttejä laittaisin mökin kasvimaalle ja se on ainakin selvää että laitan vain sellaisia mitä oikeasti syödään ja mille on käyttöä. On tämä ihanaa aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä lämmin viikko suorastaan räjäyttää nyt vihreät esiin! Persiljanviereen partsille kylvin ruohosipulin, joka toivottavasti viihtyy siellä monivuotisena mättäänä. Basilika tulee valikoimiin myös, samoin korianteri houkuttaisi. Mökillä kasvaa lipstikkaa ja ruohosipulia, ruukkuyrttien jämät nakkaan siellä aina salaattilavaan tuottamaan uuden sadon. Pääsiäispizzaa höystänyt rucolanloppu pääsi jo multiin, saa nähdä oliko vielä kuitenkin liian vilakkaa sille. Voi kunpa pääsisi jo pian mökkiviljelyksilläkin taas herkuttelemaan!

      Poista
  2. Kevät on niin ihanaa aikaa, juuri noiden kukkasten bongausten vuoksi. Täällä on jo leskenlehtiä, valkovuokkoja ja krookuksia näkynyt.
    Ihanaa viikkoa!

    VastaaPoista
  3. Ihanaa kukintaa, on nuo narsissit vaan kauniita! Kauniita kevätpäiviä sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kaikki taas niin ihania lumen, jään ja viiman jälkeen <3. Ihanaa kevään etenemistä sinullekin!

      Poista
  4. Parasta keväässä on kukkien nouseminen. Meillä mökillä peuroille kelpaa sinisetkin kukat, mikään ei säästy!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on ja voi ei, nyt alkoi huolestuttaa orvokkien puolesta!!

      Poista
  5. Keväällä kyllä on niin ihanaa, kun kevät kukat aloittaa kukinnan ja puiden lehdet tulee hiirenkorvalle.Ihana keltainen narsissi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii-ih ja kyllä! Ihana tämä viikko kun silmut räjähtävät auki lehdiksi <3

      Poista
  6. Minulla on vielä mökin kukkaloistot ( ? : = O ) näkemättä. Itse ihastelin yhtä isoa koivua, jossa lehdet jo selvästi viheriöivät hiirenkorvilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihasteltavaa riittää onneksi nyt ihan joka puolella!

      Poista
  7. On bongattu, työn puitteissa sammakkokin ;) Mansikat ovat kyllä sinnikkäitä ja kiitollista porukkaa talveen nähden. Kunhan vain muistaa kukkia suojella hallalta ja kypsyviä marjoja linnuilta. Mukavaa alkavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bongasin viime viikonloppuna lenkillä Tulliniemen puistossa oikein täyteen kudetun ojanpätkän, ja haravoidessa sammakonkin, joka loikki pois pyörteen alta :). Lasitettu parveke on armollinen niin kukinnon kuin sadon osalta. Viikonloppu edessä, jipijajee, otetaan ilo irti siitä!

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)