4.6.12

Rönsyansikka

Ei siis mikä tahansa rönsyilevä mansikka, vaan rönsyansikka! Tässä tapauksessa nimi ei kyllä ainakaan kaunista tätä maanpeitekasvia. Aikani sitä ihailin takapihalla ja mietin mikä mahtaa olla nimensä. Äsken sain aikaiseksi surffata netissä, ja sieltähän se nimi löytyi nopeasti.

Lehtien ja kukan muodon perusteella lajitin kasvin kyllä jo aiemmin mansikoihin. Nyt kävi ilmi että tämä huiman kaunis keltainen kukinto on ilonamme vain pari viikkoa vuodessa, mutta onneksi jo toukokuusta alkaen. Eli kun narsissit ovat lakastuneet ja hortensiat vasta tekevät lehtiä, niin ansikka kukkii. Ja komeasti kukkiikin!


Taloyhtiön takapihalle tätä on istutettu viime syksynä useampi rypäs suureen kasvualtaaseen. Siellä se viheriöi läpi talven, mitä nyt hukkui männä talvena kinosten alle, mutta heti niiden sulaessa oli vihreää näkyvissä. Ja viikko sitten tulivat nämä ihanat kukat. Aivan kuin mansikan kukka, keltaisena vaan.

Nimensä mukaisesti kasvin kuuluisi levitä rönsyjen avulla. Ehkä kyse on mättäiden nuoruudesta, sillä tämä leviää kyllä ihan tyvestä hurjasti sivusuuntaan leviten, toistaiseksi siis ilman niitä rönsyjä. Jokainen sade ja jokainen lämmin päivä räjäyttävät takapihaa entistä vehreämmäksi ja entistä keltaisemmaksi.


Olen parkkeerannut laiturin nokassa tähän saakka keikkuneen kansituolini ansikoiden viereen. Tänä kesänä aion entistä enemmän ottaa iloa irti kesästä kaupungissa, ja nauttia kaikesta hienosta + osin ennen kokemattomastakin kotikulmilla. Kotiseutumatkailua fillarilla ja vaikka sillä kansituolillakin…


Iloa Sinunkin kesään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)