2.12.13

Tilkkutyökuu

Aloittelen (taas) poikkeuksellista aikaa elämässäni, ja olen siitä totaalisen täpinöissäni! Mulla nimittäin alkoi joululoma jo viikonloppuna ja se jatkuu, jatkuu ja jatkuu loppiaisen yli ainakin tammikuun loppuun! Ou jee!!! Viimeksi tällaista kotona nysväilysessiota on vietetty vaippapeppujen kanssa, ja sitähän ei todellakaan voi lomaksi kutsua! 

Nyt asiat on niin toisin, ja mä niin tyytyväinen tilanteeseen! Pari koulupäivää toki vietän kodin ulkopuolella, yhden yrityksenkin perustan lomailun lomassa, mutta muuten on tarkoitus olla ja nauttia. Hengata muksujen joulukarkeloissa koululla ja harrastuksissa, tehdä isoja piparitaikinoita ja otsikon mukaisesti ommella tilkkuja ihan urakalla. Nam nam. 

Kotona ei ole tullut aikoihin ommeltua, konetta kun ei ole viitsinyt kaivaa esiin tai sitten on joutunut toteamaan että työpäivien jälkeen valaistus on ruokapöydän päällä niin kehno, ettei näe enää ommella. Viikonloput ovat olleet niin ohjelmoituja, ettei sieltäkään ole valoisammalla ajalla irronnut usean tunnin mittaiseen kankaiden levittelyyn sopivaa saumaa.

Puutarhurin työ on useimmiten kausityötä, ja niinpä nyt siihen opiskellessa opiskelen tätä kausiluontoisuuttakin. Yksi monista hyvistä jutuista siinä ammatissa ;) Hetki jos toinenkin mulla tosin meni tajutessa, hyväksyessä ja asian ääneen todetessa! Niin ylitunnollisen luterilaiseen työkulttuuriin sitä on ruoskinut itsensä vuosien varrella, tottunut laskemaan lomapäiviä ja ripottelemaan niitä pitkin vuotta, ja lisäilemään vapaita tehdyillä ylityötunneilla. Tää olotila tuntuu siis todelliselta henkiseltä irtiotolta, jipijajjee!

Vapaan alun olen hoitanut rästijuttuja pois nurkista ja käynnistellyt jouluvalmisteluja, ompelukone on yhä edelleen kaapin päällä, mutta suunnitelmat ovat jo selkeinä, eli ompeluksetkin siis puoliksi tehtyinä. Tilkkuterapia jäi viime viikolla joulutauolle, ja sopivasti sain urakoitua siellä valmiiksi pukinkonttiin syksyn toisen ison laukkuprojektini. 


Laukun tilkkupintaan harjoittelin mallin keksijän mukaan nimensä saanutta Ricky Tim -tekniikka. Ei mennyt ihan kuin Strömsössä, ja toivotin herra Timin tervemenneeksi niille leveysasteille missä pippurit kasvavat! Tämäkin veska on farkkulaukun tapaan tehty Tilkunviilaajan erinomaisen hyväksi havaitulla ohjeella, vain pikkurikiriikkisen sitä muokaten, eli laukkua reuna- ja pohjakaistaleella leventäen.

Työhön ompelin elämäni ekat (juu noloa, näin pitkään piti sitäkin juttua säästellä!) isommat vapaatikkaukset yhden kankaan kuviointia jatkaen. Tikkailun jälkeen, tai jo tikatessa, ehti miettiä sitä että harjoittelu muualle kuin valmiiseen tilkkupintaan ois ehkä ollut ihan jees... Mut enhän mä harjoittele, se homma on ihan muita varten! Niinpä sitten keksin tasoitella turhan tiivistä tikkiä värittämällä ruskea tikkaus ruskealla tekstiilitussilla, ja vielä täyttää värillä tikkausten sisustatkin. Alkoi työ heti muistuttaa enemmän sitä mitä suunnitellut olin!


Laukusta tuli varsinainen muistojen kassi. Tilkuista löytyy Tertun tunikaa, siipan Jenkeistä mulle tuomaa hellemekkoa (oli jo tullessa liian vartalonmyötäinen!), äidin provencelaishuivia, esikoisen tilkkupeittoon Minicripissä värjättyä lakanaa ja Piuskin kangasmallipakasta kiskastua kuosia.


Laukusta tuli myös köyhän naisen sanelli, sen verran haute couturea kopioiva tää toisen puolen vinoruututikkaus on ;). Tähän työhön vetoketjun ja ketjun viimeistelyhärpäkkeen tikistäminen ei ollut lainkaan samanlaista tuskaa kuin paksuun farkkuun, vaikkei se vieläkään sujunut aivan kuin tanssi. Joka sekin sujuu aika kankeasti. Sen verran rutiinilla homma kuitenkin alkoi mennä ja ohuempia kankaitakin käsitellessä helpompaa olla, että uskaltauduin tänne ompelemaan vuoritetun sisätaskunkin. 


Tosin vielä ilman lisätilaa antavia vekkauksia. Johtuu ihan vaan siitä että halusin taskusta kapean, jotta tärkeimmät  tavarat löytää aina nopeasti ja takuuvarmasti...

 

6 kommenttia:

 1. Hieno ja tyylikäs laukku! Tuo tikkausten välinen värittäminen on ollut hyvä idea. Eiipä ole tullut mieleenkään. Kirjoitukstasi on kiva lukea, jää aina kiva fiilis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa saada tällaisia kehuja, tästäkin jää kiva fiilis :). Kaunis kiitos siis! Kuvista ei oiken näy sivu- ja pohjakappale, jonka tikkasin tiiviiksi eli jäykähköksi, tuo sopivasti ryhtiä laukkuun. Vinkkinä että Sinelli myy kattavaa värivalikoimaa tekstiilitusseista ;)

   Poista
 2. hyvää lomaa! upean laukun on taas kätevä emäntä tehnyt.

  VastaaPoista
 3. Täytyy myöntää, että hieman viherrän lukiessani tuollaisesta vapaasta! NAUTI!!!

  Jäin kyllä miettimään, että minkä yrityksen olet perustamassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää että mä olisin vihertänyt tosi paljon lukiessani jonkun muun tällaisesta vapaasta ja todella aion nauttia :)

   Olen perustamassa puutarha-alan yrityksen ;) ...paperille osana talousopintojen tutkintoa. Kato kun mun pohjakoulutuksesta ei saa mitään hyvityksiä tuolla amismaailmassa..!

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)