5.3.16

Opintopisteet

Ystävä valmistui ja täytti samoihin aikoihin vuosia. Jo vuosia hän on ollut myös suuri Marimekon ystävä. Juhlia vietettiin naisporukalla Linjoilla herkutellen ja mielipuolisesta teatterista nauttien kumpaakin saavutustaan juhlistaen. Lahjaksi hälle annoin tyynynpäälliset, joihin koodasin mukaan tuplajuhlan syyt. Miksi valmistuikaan ja paljonko täytti..?

Tilkkuterapiassa teimme Tilkunviilaajan visiitin ja upeiden peittojensa innoittamina ympyröitä, joita sitten innostuin kokeilemaan heti ensityönä lahjaan... Nämä tyynnynpäälliset ompelin siis ennen omia Kiviäni.

Mun ympyrät ovat tosiaan nykyään jotain ihan muuta kuin pyöreitä ympyröitä, oli sitten kyseessä kattilaleivän valmistus täysin pyöreässä kattilassa, pyörylöiden vapaatikkaus tilkkupintaan joka päättyy möykkyfonttitermin lanseeraukseen tai sitten isomman mukin / pienemmän lasin suun avulla pahville piirretyn ympyrämuotin avulla tehdyt kangasympyrät. Niinpä nämäkin pyörylät ovatkin ympyröiden sijaan opintopisteitä antaen erittäin osuvan nimen näille töille... 


Kuten aiemmin jo kerroinkin, oli oma Marikangasvarasto huvennut vuosien saatossa kovin vähiin, enkä hetken harkinnasta huolimatta raaskinut uhrata pöytäliinoja tilkkuilun alttarille, joten panin tilkkuterapialaisille Facebookissa pyynnön lahjoittaa tai vaihtaa pieniä tilkkuja työhöni. Lahjoituksia sateli niin runsaasti (ml. lahjansaaja, joka ei varmastikaan osannut aavistaa saavansa kankaitaan palautuksena takaisin), että pyörylät olisi pitänyt tehdä nukenastiaston kuppeja hyödyntäen, jotta jokainen printti olisi päässyt tähän työhön mukaan. Keräsin onnittelukorttiin kollaasin lahjoituksista, ja se välitti myös tilkkuilijoiden terveiset entiselle ompelukaverillemme :)


Leikkasin taustakankaat itsevärjätystä ja sen myötä hieman kuviollisesta tummansinisestä kankaasta sekä vaaleamman sinisestä, johon on painettu tummansinisiä pisteitä. Ei siis ympyröitä!! Neliöiden koko on reipas 16*16 cm. Mukinsuun koon sanelema keskusympyrä on halkaisijaltaan 8 cm + saumanvarat n. 1,5 cm.


Seuraavan työn, omat sohvatyynyt tein pienemmistä ympyröistä, joiden kokoon kovasti ihastuin kun pääsin Marlelle muutaman sellaisen talkooapuna käsin ompelemaan. Harkitsin jopa itsekin muutama viikko sitten työstäväni asiaa käsiompeluksena tunkiessani ompelukonetta käsimatkatavaralaukkuun ja pohtiessani etukäteen aavistuksen skeptisenä ompelukoneen tunturiin raijaamisen järkevyyttä. Onneksi kuitenkin raijasin, oli aivan huippua siellä Singerilläkin lasketella!! Ehkäpä sitten kesäiltojen iloina Mörskällä syntyy paljon käsin ommeltuja tilkkuja..?

Ympyrät työstin silittäen, niin että ensimmäiseksi asetin laudalle folioneliön. Huomasin muuten hyvin pian paksun grillausfolion olevan tässä hommassa normia paljon parempi kestävyytensä vuoksi. Sen päälle kangas nurinpäin ja kankaan päälle pahvimuotti. Nyytti suppuun kuin vihannesnyytti kesällä ennen grilliin päätymistä, ja sitten raudalla reunat litteäksi painellen. Hetki jäähtymistä, sen aikana toisen nyytin silitys, tämän jälkeen ensimmäisen nyytin kuoriminen auki ja sitten taas seuraava setti sisään siliteltäväksi.


Tilkunviilaajan vinkkaama oli myös kohdistin ympyröiden asettelussa. Sellaisen askartelin leikkaamalla paperipalan taustatilkun kokoiseksi, puolittamalla sen ja asettamalla ympyrämalli keskelle ja leikkaamalla vastaava kolo paperiin. Näin ei tarvinnut yhtään arpoa osuuko pallero kohdalleen vaiko eikö. Erityisen hyödyllinen tällainen on jos haluaa asetella ympyränsä epäsymmetriseen kohtaan niin että kaikki kankaat ovat kuitenkin juuri samalla kohdalla keskenään.


Opintopisteiden reunat siksakkasin melko tiiviillä ompeleella taustaan kiinni. Aluksi tein hyvinkin tiivistä ompeletta, joka aikaansai sen että tilkut kupruilivat. Kannatti nähdä vaiva hakea sopiva piston tiheys ja vielä kun olisi muistanut ommella jokaisen kohdan niin että siksakki olisi varmasti kulkenut joka kohdassa kummallakin kankaalla, niin pisteet olisivat ehkä muistuttaneet enemmän ympyröitä. Kaikkein kaunein lopputulos olisi varmasti syntynyt pykäpisto-ompeleilla, mutta mun vanha Singer ei sellaisia ompele, enkä myöskään minä käsin vaikka peruskoulun kässätunneilla niitä olenkin uutterasti treenannut.

Ompelin työlle pienet kehykset pistekankaasta. Tikkasin pinnan vanuun ja aluskankaaseen suoralla ompeleella ruutuja ja reunoja noudatellen. Taustan ompelin samaisesta vaaleansinivoittoisesta kankaasta. Tungin 40*40-senttiset tyynyt tylsästi tyhjiöpakkauksissaan lahjapakettiin päällisten kanssa (ajattelin vielä toistaiseksi melko litteiden tyynyjen käsittelyn olevan mukavampaa siirtyessämme ravintolasta teatteriin ja sieltä edelleen sankarin kaikkien lahjojensa kanssa aikoinaan kohden kotiaan) ja riensin juhlimaan ystävää <3

8 kommenttia:

 1. Eihän opintopisteiden pyöreydellä ole väliä, pääasia että niitä on saavutettu:) Kiitos vielä vinkeistä silitykseen ja kohdistukseen. Hyvä lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia että on saavutettu riittävä määrä, juuri näin :) Olkaapa hyvä ja kiitos!

   Poista
 2. Hienot opintopisteet ja upea lahja ystävälle!
  Kiitos opintopisteiden tekovinkistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävällä oli huomattavasti isompi urakka opintopisteidensä työstämisessä, joten on oikein ansainnut nämäkin :)

   Poista
 3. Hieno idea nuo opintopisteet! Tuommoiset on hauskat, muistorikkaat lahjat. Nyt on ympyrätyynyt hanskassa, seuraavana varmaan peitto? Ainakin torkkupeitto, jossa on koripalloja ja käsipalloja miespuolisille ja teille naisille muita pyöreän muotoisia juttuja, vaikka lankakeriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Heh heh, noup, vaikka aika houkuttelevaa kavalkadia yritätkin tarjoilla työstöön! Neiti juuri neuloo ensimmäisiä lapasiaan, joten lankakerää olen minäkin päässyt taas työstämään...

   Poista
 4. Kyllä vaan tykkäisin ja arvostaisin jos tuollaisen lahjan saisin. Tai minkä tahansa itsetehdyn lahjan.

  Mua alkaa himottamaan tilkkutöihin ryhtyminen, kun luen noita näppäriä tilkkuiluvinkkejäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, hyvä, hyvä! Oon jo pitkään ollut ihan satavarma että ne sopisi sunkin pirtaan! Eikun mukaan vaan!

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)