Mökkituttuni kertoi naamakirjassa kierrättäneensä ystäviään pitkin poikin Kivinokkaa tutustuen about kaikkiin paikallisiin nähtävyyksiin, ml. hiidenkirnut. Kyllä, hiidenkirnuja on Kivinokassakin! Koska kovin moni meistä kesämajalaisista oli toistaiseksi vain kuullut niistä, niin someen tempaistiin pikavauhtia tapahtuma pystyyn, ja tuttavani pääsi viikon sisällä vetämään toisenkin opastetun kierroksen näille kirnuille.
Viitisentoista henkeä tutustui ihanassa paisteessa näihin jääkauden muovaamiin luonnonoikkuihin syvällä hartaudella ja kunnioituksella. Jonkin tiedon mukaan Kivinokassa olisi kaiken kaikkiaan neljä hiidenkirnua. Me tutustuimme niistä kahteen, ja retkellä mukana ollut marjastaja oli kolmanteen törmännyt viime kesänä mustikkakopan kanssa, muttei nyt äkkiseltään löytänyt reittiä sille. Neljännen sijainti jäi vielä täysin hämärän peittoon, vaikkakin kaikki oletettavasti sijaitsevat samassa kallioharjanteessa. Etsinnät siis kesän mittaan jatkukoot..!
Ylimmän kuvan kirnun syvyys on noin 1,5 metriä. Tai ainakin siinä syvyydessä mittatikkuna toimiva keppi ottaa kiinni kivikkoon. Onko se sitten kirnun pohja vaiko tukkeuma, sitä ei tietäne kukaan. Majalaisista eräs herra käy vuosittain puhdistamassa kirnun ylimääräisestä kasvillisuudesta ja roskasta, mutta vesi siinä on silti jatkuvasti tummaa humusvettä. Vaikuttavan näköistä!
Aivan isomman kirnun vieressä, parin metrin päässä sijaitsee pienempi hiidenkirnu polun varrella. Kaiken kaikkiaan polusto johdattaa näppärästi paikalle, suurta suossa ja mättäikössä rämpimästi ei tämä tutustumiskäynti edellyttänyt, vaan tennareilla pärjäsi mainiosti.
Mikäli innostuit kirnuista siinä määrin, että päätit tehdä näistä retkikohteen itsellesi, niin suuntaapa osoitteeseen Kivinokka 1. Se on tien päässä oleva vartiotupa, jonka puomin vierestä nousee tie oikealle ylämäkeen. Sitä muutama sata metriä käveltyäsi tulet paikalle jossa on Luontopolku-opastetaulu. Käänny oikealle eli tuolle luontopolulle, ja kuvan mukaiseen tilataideteokseen törmätessäsi hyppää helppokulkuiselta luontopolulta oikealle, luontoon metsäpolulle, joka johdattaa kohden kallion lakea. Ennen huippua tulevat hiidenkirnut vastaan aivan polun varrella.
Aluetta ollaan juuri kaavoittamassa luonnonsuojelualueeksi, joten jatkossa näille kirnuille varmastikin johtaa erittäin hyvin merkatut opasteet. Siihen saakka niille voi itsenäisesti metsäseikkailla. Luontopolkua eteenpäin jatkaessa päätyy lintujentarkkailulavalle, jossa voi seurata Saunalahden runsasta vesistöeloa. Sinne pääsy on leveää ja tasaista polkua pitkin niin helppoa, että matkan taittaa vaikka pyörätuolilla tai lastenvaunujakin työnnellen.
Mukavia luontoretkiä!
Hyvä jos laittavat suojeluun. Ettei kaikkea tuhota.
VastaaPoistaNäin on.
PoistaNo enpäs tuotakaan tiennyt!
VastaaPoistaNyt tiedät ja lisäksi voin vaikka näyttää :)
PoistaNo kyllähän ne pitää nähdäkin, kun on reittiopaskin tarjolla.
PoistaNäin on! Oisko ajankohta vaikka kesäkuussa?
PoistaOlipas mielenkiintoinen juttu. Kiitos siitä. Kaupungissamme on tuollaisia mielenkiintoisia jääkauden merkkejä, eikä niihin ole opastusta. Nyt siis löytyi munkkien lisäksi toinenkin syy poiketa Kivinokalle.
VastaaPoistaKivaa ja olepa hyvä! Ilmoita jos kaipaat paikallisopasta ;)
PoistaKiitos, voinpa hyvinkin pyytää opasta.
Poista