keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Munat ruukussa

... tai noh, munankuoret :D... Oonkohan täällä muistanut hehkuttaa kanamunan, ja tällä kertaa nimenomaan munankuoren hienouksia? Meillä kuoret ovat kautta aikojen päätyneet mökeillä kompostiin kalkitsemaan maata ja istutuksia, eikä kuoria ei ole enää toviin viskattu kotonakaan biojätteeseen, vaan kerätty omaan ruukkuun.


Ruukussa aikansa kuivahtaneet kuoret muussaa kevyesti nyrkillä survaisten hienommaksi ja matalammaksi säläksi, jonka ruukun täytyttyä kippaan parvekkeella parkissa olevaan kuorikassiin.


Kassin fillaroin maan keväällä sulettua Villa Mörskälle ja viereiselle marjafarmille. Siellä sitten viljelykset kevätlannoitettuani tallon kassia saapasjalalla nautinnollisesti rapinaa jalkain alta kuunnellen, ja viskelen lannoitteen päälle vielä munankuorisilpun antamaan todella ravinteikasta ja pitkävaikutteista kalkitusta kasveilleni.


Kun kotona vielä asusteli salilla lihaksia kasvatteleva nuorukainen, oli munankulutus aivan eri sfääreissä kuin tätä nykyä. Silloin raahasin monta kennollista luomumunia tuottajalta kotiin kuukausittain, ja kuoria kertyi huimat määrät. Nykyään pärjäämme ihan kaupan normiannilla, joten kuoria ja kalkkia kertyy pienemmin ja hitaammin, mutta ajan mittaan kuitenkin riittävästi.

Uskon kuorisilpun myös pidättelevän, tai ainakin hidastavan penteleen etanoita, jotka vaanivat lehtivihreitäni siellä sun täällä. Naapurifarmarit eivät vielä ole kommentoineet munitettuja tiluksiani, mutta mielelläni jaan tarvittaessa tämän loistavan kalkitusvinkin teidän lisäksi heillekin. Ainakin jos sattuvat asiasta kysäisemään. Ihan noin vaan nyt mennä kaikille munajuttuja hehkuttelemaan...

Jollet jo keräile kuoria viljelyksillesi, niin vielä ehtii aloittaa kasvukautta odotellessa :)



12 kommenttia:

  1. Munankuoret ovat hyvää lannoitetta ja kariketta peltoon. Vaatii ihailtavaa viitseliäisyyttä kuskata kuoret mökille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo, mökkimatka on onneksi lyhyt ja kassilinen kuoria kevyt kantamus, joten ihan ilokseensahan sitä tekee suurta satoa odotellessaan ;)

      Poista
  2. Nyt pitääkin heti alkaa ottamaan munat kuoret talteen, kiitos vinkistä:) Kaikki keinot on kyllä käytettävä jos etanoita alkaa pihalla keväällä näkymään:) Leppoisaa alkanutta huhtikuuta💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peukku keruulle ja kiitos, aurinkoa sinunkin huhtikuuhun :)

      Poista
  3. En tiennytkään! Oliskohan niistä hyötyä parvekekukille...?

    VastaaPoista
  4. Ai en mäkään tiennyt! Nyt sitä niittyä on mitä ravita. Laitetaan talteen siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yes! Onneksi sulla on ne rekomunatkin just kuorittavana :)

      Poista
  5. Täällä yksi kuorikerääjä nostaa tassua!!!

    VastaaPoista
  6. No tämäpä vasta vinkki! Luulin ensin, että olet aikeissa mennä munamosaiikkikurssille, mutta et sentään. Nyt aletaan munia keittämään ja hyvä ajoituskin tälle vinkille juuri näin Pääsiäisen alla. Aion alkaa hyväksi viljelijäksi ihan tuota pikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munamosaiikkiakin on tullut tehtyä neidin kanssa, mutta se ei jäänyt repertuaariimme. Onnea Hyvän Viljelijän eloon <3

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)