perjantai 10. helmikuuta 2023

Kaikki käy -kassi

Törmäsin äskettäin somessa hauskaan Kitchen Sink Quilt -nimeen ja sen suomennokseen vaikkapa kaikki käy -työnä. Työn englanninkielinen nimi tulee sanonnasta Everything and the kitchen sink, ja sen mukaisesti blokkeihin voi ommella monenmoista kuviota ja kangasta, ylijääneitä blokkeja ja kuoseja joista vaan yksinkertaisesti haluaa eroon yhdistelemällä ne toisiinsa. 

Itse otin tästä pienen vapauden ja käytän termiä myös blokeista, jotka olen jo jokunen vuosi sitten laneissa ommellut tilkkuloodan pursutessa aivan yli äyräidensä. Tuolloin niistä oli ajatus yhdistellä värikäs peitto, kenties panna mustia kaitaleita värikkäiden sillisalaattiblokkien väliin luomaan noitapeittotunnelmaa. Toteutus vain jäi suunnitelman tasolle, ja blokit tukkivat edelleen tilkkuloodani.

Uudessa tilkkuryhmässäni oli syksyllä ommeltu hirsimökkilaukkuja, ja näin sellaista vielä alkuvuodesta viimeisteltävän. Ihastuin näkemääni ja tahdoin kans! Välittömästi päätin sen tehdä noista hillotuista tilkkublokeista, ja sitä mustaa niihin nyt yhdistäen.


Työn tikkasin keltaisella, liukuvärisellä ja oranssilla langalla, kantokahvat mustalla. Vuoren tein kirkkaasta oranssista puuvillasta, jotta valoisuus kassin pohjalla riittää kampsujen löytämiseen.


Kassin yläreunaan ompelin melko korkean, nyörillä kiristettävän hupun. Näin tavaratila kasvaa noin 25 cm korkeutta tarvittaessa. Nyt aluksi otankin kassin jumppakassiksi, jolloin jumppa-alustarulla saa edellistä kannintaan paremman suojan hupun sisällä. Pohjalle mahtuu hyvin kengät, ja juomapullonkin nakkaan kassiin mukaan kulkeutumaan.


Kuvassa näkyy työn miinusmerkkinen asia, eli se miten musta puuvilla kerääkään kait aivan kaiken pölyn itseensä!! Pyöräilykauden taas jatkuessa kassi kuitenkin pääsee keikkumaan fillarin etukoriin, jossa tuuli saa puhallella pölyt matkoihinsa. 

Kun pyöränvaihdon myötä tarakka ja poikkitanko kuljetuspaikkoina korvautuivat vain pienehköllä etukorilla, antaa huppu tähänkin lisää volyymiä. Kassin n. 30*30-senttisen pohjan kun saa hyvin koriin, ja suljetun hupun avulla kuormaa sitten voi pakata koria korkeammaksi. Kivaa kun vastavalmistuneella työllä on jo ainakin 2 käyttötarkoitusta. Lähes kaikki käy siis mitä käyttöä keksinkään...

Tilkkublokkeja tähän työhön kului vain 8, joten vielä niitä on melkoinen nivaska odottamassa ompeloitumistaan. Siihenkin on nyt taas uusi plääni laadittuna, toivottavasti pian myös toteutettuna!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)