maanantai 25. kesäkuuta 2012

Kippis ja kulaus rakkaalla raparperilla!


Sain työkaverilta ohjeen raikkaan kesäjuoman valmistukseen. Ikäni raparperipenkkien vieressä varttuneena tämä kolahti saman tien. Toistaiseksi parvekkeella ruukussa kasvaneet raparperit ovat riittäneet vain ja ainoastaan piirakan päällisiin, mutta viikonloppuna ravitsin mökillä metsänreunassa sinnitteleviä raparpereja tuhdilla kompostipläjäyksellä, jospa vaikka varret vahvistuisivat niin että lomalla pääsisin tätä juomaa itsekin laittelemaan.

Raparperimehu

n. 1 kg raparperia kuorittuna ja viipaloituna
1 kg sokeria
1 l kylmää vettä
2 rkl sitruunahappoa

Tämä kaikki astiaan, ja annetaan seistä noin 12 tuntia.
Sekoita välillä, jotta sokeri liukenee. Siivilöi ja pullota.
Laimennussuhde noin 1 + 3. Säilyy pari viikkoa.

Houkuttaa maistelemaan ja houkuttaa tarjoamaan muksuille vaihtoehtona iänikuiselle Coke Zeron litkimiselle. Jospa tästä vaikka tuleekin uusi keskikesän herkkujuoma, ja syksyä kohden voi sitten taas siirtyä takaisin hyväksi havaittuun Louhisaaren juomaan.

Ainakin tämä mehu saa aikaan taas kesäistä keskustelua siitä kumpi sitten on pienempi paha; sokeri ja sitruunahappo oksaalihapolla vielä vahvistettuna vai makeutusaineet sun muut lisäaineet…

Maistuvaista kesää!

1 kommentti:

  1. Voisko tuohon laittaa Steviaa? Sitähän voi kasvattaa vaikka omalla partsilla :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)