24.4.13

Onnea, ihana Arabia 140 v!

Olin aikoinaan lukenut Arabian tuovan 140-vuotisjuhlansa kunniaksi tuotantoon nostalgisen lautassarjan, mutten ollut perehtynyt lautasiin sen tarkemmin. Ihmeellistä leväperäisyyttä astiafriikiltä ihmiseltä... Kunnes sitten sain lahjaksi yhden näistä kahdestatoista sinivalkoisesta lautasesta, jipijajee!

Tuli kiirus surffata lisää aiheesta, vaikka lahjanantaja olikin hyvin tyhjentävästi kertonut sen minkä mm. täältäkin luin: http://www.arabia.fi/Web/iittalanews.nsf/0/7D9232B95B7460D0C2257B05002D6E58/$File/Lehdist%C3%B6tiedote%20Arabia%20140%20v%20lautassarja%202013%20_1212.pdf

Olipas hekumallisen palkitsevaa lukea lautassarjan suunnitelleen taiteilija Johanna Kuneliuksen kommentti " Ajattelen, että arki on yhtälailla juhlaa, eikä hienoja astioita kannata piilotella kaapeissa, vaan käyttää rohkeasti." Juuri näin minäkin mietiskelin kun vuosi sitten siirsin parhaat lasit ja astiat arkikäyttöön. Juhla on juhlaa vaikka kertakäyttöastioillakin, arkeen sitä juhlan tuntua tarvtsee niin paljon useammin! 

Uusi ihana lautaseni on "Ulla" Arabian pitkäaikaisen ja suositun suunnittelijan, Ulla (Ulrika) Procopén kunniaksi. Lapsuudessa söin murkinoita Ullan Ruska-lautasilta, ja viimeksi pyöreitä täyttäessä toivoin ja sain lahjaksi äidiltä Ullan sinivalkoisen Valencia-sarjan suuren tarjoilulautasen. Äiti oli samaisen lautasen saanut itse joitakin vuosikymmeniä aiemmin vastaavaksi lahjaksi, ja nyt se siirtyi meille hedelmälautaseksi. Arjen kaunistajaksi. Anoppilassakin teet juodaan Ullan Valencioista, ja tämän seikan hyvin varhaisessa seurusteluvaiheessa huomatessani uskoin merkiksi sen oikean löytymisestä ;)

Ulla on siis ollut tärkeä vaikuttaja lapsuudestani saakka, vaikkakin ehti kuolla muutama vuosi ennen syntymääni. Ullalla on ollut pienenpieni sivurooli onnellisessa parisuhteessanikin. Nyt Ulla taas hypähti kuvioihin ja astiastoomme juhlalautasen muodossa. Erityisen hauskaksi jutun tekee se ettei ystävällä ollut hajuakaan mun ja Ullan historiasta, vaan valinta lienee alitajunnan tepposia. Tai todennäköisemmin ihanan aurinkokuvion ansiota..?!?


Lautanen on taivaallisen ihana! Lähipäivien ohjelmassa lienee astiakaapin raivaus noin yhdelletoista lisälautaselle... Tai ainakin mulla on nyt tiedossa lahjatoiveita hurjan monta eri kappaletta! Onneksi olkoon myös Arabialle, hieno pitkä historia takana ja toivottavasti vähintäänkin samanmoinen edessä!

11 kommenttia:

 1. Satuin huomaamaan kyseisen lautassarjan Hobbyhallin kuvastosta,jossa muuten myytiin 8 lautasen sarjaa.Aivan ihana.Kunpa vaan raaskisi ostaa.

  Ulla on kyllä tuttu minullekin lapsuudesta.IHANA.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sielläkin on näitä myynnissä. Arabian sivuilta käykin ilmi että ovat ilmeisesti hajauttaneet tiettyjä lautasia vain tietyille ketjuille myyntiin.

   Hassua mitkä asiat ihmiselle tuovatkin ilon, onnen ja turvallisuuden tunnetta; lapsuudesta tutut astiat :)

   Poista
 2. hieno lautanen! kyllä ARABIA on parasta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehdotonta parhautta :)siipan mielestä en saisi käyttää tota sanaa. eikä kukaan muukaan...

   Poista
 3. Anonyymi24/4/13

  Aurinkojen "keräilijänä" innostuin Ullasta. Iloinen juttu! CKone

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Kummasti noita aurinkoja ja tähtiäkin löytyy meiltäkin. Vielä kun sais tähtikaton joskus uudelleen!

   Poista
 4. Ihanaa että tykkäsit, tosin en sitä epäillyt hetkeäkään :)

  Miten tuossa kuvassa näyttää reunassa oleva helmisarja katkeavan? Onko sen tarkoitus olla noin?

  Aurinkoisia terkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ihmettelin itsekin. Ehkä salaman tekosia? Lautasessa eivät onneksi katkea :)

   Poista
 5. Ja nyt mä olen onnellinen Leena-lautasenkin haltija <3

  VastaaPoista
 6. Tätä nykyä rundilla pöytä-apk-kaappi-pöytä on jo puoli tusinaa arjen sulostuttajaa <3 Ihana ystävä on ottanut todella kirjaimellisesti onkeensa ton mun yllä esittämän lahjatoiveen :)

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)