17.8.12

Värioppia

Viime kesänä Italian rehevistä hortensioista tyttären kanssa huumaantuneina kannoin matkan jälkeen kotiparvekkeelle kolme hortensiaa. Kirkkaan pinkin, raikkaan vaaleansinisen ja puhtaan valkoisen.


Syksyllä koreimpien kukintojen nuukahdettua istutin ne takapihalle talvehtimaan, ja keväällä riemukseni löysin kaikki kolme viheriöimästä. Kaivoin ne sitten ylös lämpimälle parvekkeelle taas ruukkuihin vahvistumaan ja kukoistamaan. Kevään edetessä kuulin että kukkaloistoa on melko turha odotella talvehtineilta kasveilta, mutta en tästä tiedosta lannistunut.

Ilo oli ehkä sitten sitäkin suurempi, kun yksi hortensioista alkoi tehdä kukkanuppuja. Jännityksellä odotimme että mikä väri noista kolmesta olisi se vahvin ja soisi meille taas aihetta ihasteluun. Hämmennys oli jonkinmoinen kun ensimmäinen violetti kukka aukesi…


Siis kyllähän mä tiedän että pinkkiä, sinistä ja valkoista sekoittamalla saa aikaan hentoa lilaa, mutta kun kukissa olivat juurakot kyllä pysyneet ihan toisiinsa sotkeutumattomina, ja muutenkaan tässä ei nyt sovelleta värioppia ihan samalla tavoin kuin vesiväreillä puljatessa…

Asiaa lounastunnilla naureskellessani sain kollegalta selityksen asiaan: Kalkki saa kukinnon punastumaan. Eli kyseessä siis lienee sininen hortensia uuden mullan myötä kovasti kalkilla ravittuna. Mökillä olinkin saanut myös valkoisen hortensian vaihtamaan värinsä kauniin punaiseksi ennen viherrystä lataamalla juurelle käynyttä kompostia. Ehkä siinä jylläsi typpi..?

Taas sitä oppi uutta!


7 kommenttia:

 1. Aivan ihania kukkia! Puutarhanhoito on välillä samanlaista kuin ruuanlaitto - aina oppii jotakin uutta. Ihanaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin, hortensiat ovat kyllä nykyään ihan lemppareita! meillä neiti jopa suunnittelee nimenvaihtoa kuultuaan hortence-nimestä :)

   musta tuntuu että kyökissä jyrään koko ajan samoilla vanhoilla metodeilla, mutta multaa möyriessä tapahtuu sitä oppimista... ;)

   aurinkoista viikonloppua, nautitaan kukkaloistoista!

   Poista
  2. Hortence !!! Apuva, tulee mieleen Hyacinth Bucket hih!

   Poista
 2. Tunja18/8/12

  Mullakin etupihalta takapihalle siirretyt hortensiat muutti värinsä, juuri tuon maaperän takia. Nyt viime kesän voimia kerännyt hortensia on taas täynnä nuppuja, jännityksellä täälläkin odotellaan minkävärisiä tällä kertaa.. Eli ei kannata lannistua silloinkaan, vaikka yksi kukaton kesä olisikin välissä :)

  Mulla ei muuten ole koskaan ollut hortensioita sisäkukkina, kestääköhän ne talvella pitkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no tätähän on siis ihan liikenteessä ;) ihanaa että kukatkin pitävät välivuosia, odotan jo innolla mitä ensi kesänä vanhoista juurista taas nouseekaan!

   oletan että hortensia ja keskuslämmitys eivät olisi kovin toimiva yhdistelmä, mutta sehän selviää kokeilemalla. kun vaan muistaa kastella ahkerasti, niin pääsee siitä kukaties sisälläkin nauttimaan ennen kasvin lepovaihetta.

   Poista
 3. Ja nythän tää homma on hauskaksi mennyt: kolmas kukinto on kauniin pinkki, aivan sama sävy kuin tuossa viimevuotisessa! Eli ei tää sit kait ollutkaan se sininen...

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)