5.12.12

Joulumaa on muutakin kuin...

...vain kaikkialla kaikuva tuttu joululaulu. Tänä vuonna pääsin itsekin rakentamaan sitä! Helsingin Joulumaan toteuttava Zelante tilasi tapahtuman vihersomistuksen opinahjoltani, ja muutaman kuukauden vähäisellä kokemuksella sain jo vastata projektin toteutuksesta. Huisaa!

Suunnitelmia kehiteltiin ja ideoita vaihdeltiin. Marraskuun edetessä ne täsmentyivät meidän osaltamme 75 metriksi havuköynnöstä ja 15 puulaatikoksi vihersisustoineen. Köynnöksiä punoivat niin nuorisopuolen oppilaat kuin aikuisopiskelijat talkootöinä. Kolmen hengen voimin koristelimme rautalangan avulla köynnökset hopeapalloilla ja solmimillani kangasruseteilla. Voin kertoa että kun on solminut kahteenkymmeneenkolmeen kolmimetriseen köynnökseen tarvittavan määrä rusetteja, niin peukalossa tuntuu se! Hetken jo ehdin kauhulla miettiä että voikohan ihminen saada tennis- ja golfpeukunkin…
Siistien sisätöiden jälkeen oli aika siirtyä viileään ulkovarastoon, johon nuorten rakentamat puisilla kuusilla somistetut isot istutuslaatikot oli kuljetettu. Laatikoihin pantiin ensin valepohjat, suojamuovit ja mullat, sypressit paikalleen ja sitten pääsi koristelu käyntiin.


Puukuusen oksien päihin oli asiakas toivonut valkoiset rusetit, jotka oli solmittu kuitunauhasta. Reikiä ruseteille oli matkan varrella porailtu innolla vähän sinne ja tänne, joten kuusista tulikin alkuperäissuunnitelmaamme huomattavasti rusetoidummat.


Käpyisistä havunoksista ja jalohavusta tehtiin tiukan rautalankapunonnan avulla laatikosta laskeutuva havuryöppy, ja samaisilla havuilla koristeltiin myös sypressin ympärys. Köynnöksissä käytettyjä joulupalloja sidottiin myös laatikoiden havuihin yhdessä kuiturusettien kanssa. Koivurisuista taivutellut, rautalangalla muotoillut ja maalatut oksakäkkyrät aseteltiin sypressiin sivulle ja havuputoukseen.
Tapahtumapaikkana on Vanhan ylioppilastalon edusta ja viereinen Kaivopiha. Tapahtuman rakentamispäiväksi luvattiin huimaa lumipyryä, ja lunta jopa neljäkymmentä senttiä. Ihan tällaisissa kinoksissa ei sentään tarvinnut kahlailla, ja pientä tapahtumatiimiä huomattavasti suuremmalla opiskelijajoukolla alue valmistui vauhdilla.


Valoilla lisävarustellut köynnökset ruuvattiin kiinni myyntikojujen katonharjoihin, laatikoihin lisättiin luonnonkiviä, ja paikalle tuodut kuuset pääsivät jalkoihin ja saivat punaiset pallot ja valot. Samaan aikaan huhkiessamme paikalle alkoi vielä rakentua joulupukin mökki, johon myös olimme tehneet isot köynnökset. Mökkien etumuksiin kiinniteltiin "lumikinoksia" ja "lumisia" räystäslautoja, sähkömiehet ahersivat mökkien kimpussa, yhteen nurkkaukseen rakentui seimiasetelma, ja risuista tehtyjä pieniä porojakin kirmasi havulaatikoidemme kylkiin. Ihan aina ei työturvallisuus tai -ergonomiakaan tainnut olla täysin kohdillaan...


Näin vanhaksi piti muuten elää ennen kuin oli pokkaa kiivetä Kaivopihan kaivon päälle! Sinnekin kun päätyi yksi koristelemistamme kymmenestä kuusesta. Onneksi omat muksut olivat koulussa eivätkä nähneet missä mami kiipeili... Useampaan venäläisturistin kotialbumiin tämäkin tosin tallentui.
Aluetta päivänvalossa ja lumisateessa tehdessä kuvitteli illan pimeyden ja jouluisen valaistuksen, sekä paahtuvien kastanjoiden tuoksun ja ihmisvilinän. Pari päivää rakentamisen jälkeen menimme käyskentelemään torille, ja ihanan jouluistahan sielläkin oli, aavistus Keski-Euroopan perinteisten joulutorien ihanuudesta.


...käsitöitä, matkamuistoja, herkkuja, makkaroita, takorautaa, pelejä, koruja,...


...Suomalaisittain vielä suht' harvinaista seimiasetelmaa... 

 ...niitä poroja ja havuja...

...lämpimiä, maistuvia manteleita.... 

...joulupukki tuvassaan...
...lumiukkoja, tonttuja, kuvattavia turisteja...

...kuumia kastanjoita, kaasulyhtyjä ja joulumusiikkia.
Joulumaa on avoinna 1.12.2012-6.1.2013, joten käykääpä tutustumassa!

Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy;
Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy.
Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa,
Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa.

Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta.
Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.
Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä,
Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä!

Joulumaasta kuvitellaan paljon kaikenlaista,
Kuinka toiveet toteutuu ja on niin satumaista.
Voi, jos jostain saada voisin suuren puurokauhan,
Sillä antaa tahtoisin mä maailmalle rauhan!

Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta,
Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.
Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä,
Joulumaa, jos jokaiselta löytyy sydämestä.

Joulumaasta uskoo moni onnen löytävänsä,
Mutta sepä kätkeytyy tai narraa etsijänsä.
Onnea kun mikään mylly valmiiksi ei jauha -

Itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha.

4 kommenttia:

 1. kiitos, oli hauska päästä tätä niin tekemään kuin kuvaamaankin :)

  VastaaPoista
 2. uskon sen. luovaa työtä ja jälki niin kaunista!!! olet pro!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kiitos ja sata hymiötä, se pro sitten aikanaan.

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)