10.6.13

Herbaario

Voi että voi ihminen innostua hassuista jutuista! Kuten kasvion teosta. Viime kesänä teimme esikoisen kanssa yhteistyönä hänen kasvionsa. Minä olin se innostunut, ja hän oli se kesätehtävänsä tekijä...

Harmitti jo muksuna ettei mun kouluaikana tehty kasvioita, ja haikeana kuuntelin vanhempien muistoja kasvien keräilystä, prässäilystä ja nimien opettelusta. Niin siisti tapa oppia kasvit ja latina samalla! Kasvion tekemättömyys kirpaisi uudelleen kun ilokseni sain tehdä muksun kanssa hänen kasviotaan ja samalla harmitti muutos tekemisen tasossa: ennen haettiin 80 tai jopa pitkälti toistasataa kasvia usean kesän aikana, nyt 20. Ja listalta löytyi mm. mänty. Haloo, hei!!!

Mutta mutta, mun salainen toive on kuultu ja toteutui jokin aika sitten kun saimme koulusta kotitehtävän: rikka- ja luonnonkasviherbaarion teon kuvina tai kuivatuksina. Aloitin teon keruulla ja kuivatuksella, mutta sitten päädyinkin uuden kokeilun halusta digiherbaarioon. Sinne sitten kuvasin jo keräämänikin kasvit kuivatusalustana toimineella puhelinluettelon sivuilla niiden rikkaruohojen seuraksi, joita kuvasin fillariretken lomassa kasvupaikallaan Tamminiemessä. Mietin mahtoiko vaan Urkin aikana rikkaruohot voida niin pulskasti niillä nurmilla kuin nyt lumien vasta tovi sitten sieltä sulettua... Alue lienee korkeimmassa hoitoluokassa A, mutta tämän rikkakasvikasvion laatijan iloksi hoitaja oli tainnut ottaa hatkat. Tai pötkötteli jonkun vuohenputkituppaan takana aurinkoisella nurtsilla helteistä nauttimassa...Poimulehti jaksaa aina vaan ihastuttaa mua.
 Vehreää kesäpäivää, ystävät!


4 kommenttia:

 1. Tuli tuosta herbaariosta mieleen kouluaika. Nimittäin siinä mielessä kun anoppisi Liisan veljet Matti ja Manu kiusasivat mua aina kesäisin kun nähtiin lauseella: "Onko voikukka jo kerätty ja laitettu herbaarioon?".
  Ei kuulosta ehkä pahalta mutta voin taata että silloin kun se herbaarion kerääminen oli raakaa todellisuutta, se ärsytti suunnattomasti!
  Eipä silti, kun tulin aikuiseksi kiusasin minä puolestani heitä ja kun tavattiin, heitin heille saman kysymyksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä muuta voisi odottaakaan tuolta veljesparilta ;) Hyvä että annoit takaisinkin :). Anoppi muistelee joka kesä mun ja Masan ensitapaamista, jossa en minäkään kovin helpolla päässyt!

   Poista
 2. Meillä neljäsluokkalainen sai saman tehtävän, ja minäkin ihan innostuin (kaivoin jopa OKL:ssä tekemäni hienon kasvion esille), mutta VOI SURKEUS! Nykyajan koululaiset sai valita, tehdäkö kasvio perinteisellä tavalla vai KUVAAMALLA, HALOO!? No teini oli tietty valinnut kuvaamisen ja aloittanutkin sen. HÖH, sanon minä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat esitellä sen joku kerta mullekin! Viime vuoden koululaiset eivät saaneet kuvata, tämän vuoden koululaiset saavat ;)

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)