torstai 29. elokuuta 2013

Kesämaa

Lapsuudessa ihastelin silmät kiiluen tuttujen tapaa viettää joulunsa Kesämaassa vuodesta toiseen. Kesämaassa uitiin jouluaattonakin, ja sieltä palattiin ruskeina kuin pavut! Pettymys oli melkoinen kun jossain vaiheessa tajusin että Kesämaa olikin Kanarian saaret...

Nimi palasi hiljattain mieleen kun mietin mennyttä kesääni. Sekin kun on kulunut pitkälti kesämaassa, tai ainakin olen viettänyt kesää melko maalla. Ei kuitenkaan ihan maalla, mutta maanläheisesti pelloilla. Sielläkin on harvase päivä oltu litimärkiä niin helteestä kuin parina päivänä sateestakin, ja iho on päässyt ruskistumaan. Lentokoneen sijasta olen sinne kulkenut fillarilla, vaikka metro ja bussikin olisi ajanut pellon laidalle. Ja nauttinut jokaisesta fillaroinnista aurinkoisia merenrantoja pitkin!!!

Aloitin kesäkuussa puutarhuriopintoihin liittyvät työssäoppimisjaksot erilaisilla puutarha-alan toimijoilla. Valitsin heti kättelyyn ennakkoaavistuksissani sen kaikkein rankimman ja vähiten kiinnostavan pakollisen pahan, avomaaviljelyn. Valitsin sen myös totaalisena irtiottona konttorirottaelosta. Ilokseni huomasin että Herttoniemen kartanon tiluksia viljelevä puutarhuri haki harjoittelijoita, joten heti varasin ajan haastatteluun loistavat työmatkapyöräilyreitit takaraivossa iloisesti jyskytellen. 

Toki vaa'assa painoi eniten mahdollisuus viljellä luomuuun siirtyvillä tiluksilla juureksia Helsingissä. Niin siistiä! Onneksi ja suureksi iloksi sovimme helmikussa paksujen kinosten seassa harjoittelustani kesä-syyskuussa Stadin puutarhurin tiluksilla. Sen jälkeen keskityinkin toivomaan auringonpaisteisia kesäpäiviä ja leppeitä merituulia. Jälleen kerran olen saanut juuri sitä mitä tilasin!

 
Tiluksilta löytyy mm. sipuli-, juures-, peruna-, kaali-, kurpitsa ja mansikkamaat sekä purjopenkit. Raparperia kasvaa rehottaen, tyrniä ja viinimarjoja huomattavasti pienemmin. Kauraa ja hunajakukkaakin viljellään maisemoinnin vuoksi vanhassa kartanomiljöössä, apilaa viherlannoituksena. Kasvihuoneessa kypsyvät tomaatit, paprikat ja chilit. Keltaisen katoksen alla on tilamyyntiä torstaisin puolestapäivästä kello kuuteen.



Kaalimaan takana komeilee suomenruotsalaisen kulttuurin ulkoilmamuseo, jonka alueelle on siirretty rakennuksia lähiseuduilta, mm. Knusbackan maalaistalo Sipoosta ja Täcktomin kartanon tuulimylly.


Tätä idyllistä hiekkatietä koivukujan lomassa on tullut tänä kesänä suhattua! Tie kulkee peltojen halki Herttoniemen kartanon pihapiiriin. Kyltti kuvan oikeassa laidassa ohjaa puhtaasta ruoasta nautiskelevat tilamyyntiin.
 

Puutarhuri ohjeistaa nettisivuillaan sinne saapumisen näin: "Löydät meidät Herttoniemen kartanon museoalueelta Helsingistä. Tila sijaitsee kivenheiton päässä Herttoniemen metroasemalta. Paras tapa saapua on jalan tai polkupyörällä Linnanrakentajantie 12:sta. Autoilijoille löytyy parkkitilaa osoitteessa Johan Sederholmintie 3, seuraa Ravintola Wanhan Myllyn viittoja."


Tämäkin fillari on osa tilan kuljetuskalustoa. Sillä kulkee potut kauimmaiselta peltolohkolta pesupaikalle tai kylmiöön, ja tilaukset lähialueen ravintoloille ja ruokapiireille. Itse en ole sen ohjaksiin vielä hypännyt, mutta jotain paljon hurjempaa tehnyt: kesäkuussa ohjastin suomentyöhevosta Uurasta pellon äestyksessä! Vain viikko sen jälkeen kun olin vaihtanut korkokengät saappaisiin ja hiuskihartimen bandanaan. Olin aikas ylpeä itsestäni!


Kuvassa tilan komistukset: alle nelikymppinen isäntä ja päälle viisikymppinen Massey Ferguson, tuttavallisemmin Massikka. Ja näin komeasti kukkivat rehevät maa-artisokat sadonkorjuun alla:


Muutos työympäristössä ja työn kuormittavuudessakin on ollut huima, Senaatintorin laidalta pellon laidalle. Korkkareista kumppareihin. Lounasbuffista jokapäiväiseen jogurttiin. Iltana eräänä valittelin siipalle maatyöläisen raihnaista oloa: ranteissa ja nilkoissa olevat kasvimaidin ja auringonvalon yhdistelmän aikaansaamat polttovauriot kutisivat sietämättömästi, selkää pakotti hernemaassa kykkiminen ja persus oli hellänä fillaroinnista. Jopa jalkapohjia särki pikkuvarpaita myöden hellepäivän kumisaappaissa peltoa tarvottuani. Mutisin että ainoa kohta johon ei koske on pää, se voi paremmin kuin aikoihin! Silläkin että taisin kuitenkin kärsiä pienestä auringonpistoksesta ja auringon polttelemista poskista. Siippa totesi ääneen sen miltä koko kesän on tuntunutkin: asiat ovat siis loistavasti!


Työ on mukavaa ja palkitsevaa, ammattitaito kasvaa, työporukka on hauskaa, tauoilla ja pellollakin nauru kuplii, satoa saa kantaa kotiin niin paljon kuin reppuun mahtuu ja Itäväylän vastatuulessa jaksaa polkien tuoda perheenkin nautiskeltavaksi. Kuvassa näkyy puutarhurin meille harjoittelijoille huolehtimaa työhyvinvointivarustelua: riippumatto (toinenkin sellainen löytyy mökin kulmalta), suklaapullapussi ruokapöydällämme ja aidan takana vattupuska josta saa poimia tuoreet marjat jogurttinsa päälle. Myös tummaa suklaata on tarjolla kiitettävän usein. Nami nami, mikäs tässä on maatyöläinen ollessa!


Nämä herkulliset lavassa kasvatetut miniporkkanat on jo pistelty suihin, mutta pellosta nousee juuri nyt mm. mangoldia, kurpitsoja, lehtikaalia, palsternakkaa, mustajuurta ja pottua. Käykää ihmeessä hakemassa omanne syyskuisistakin tilamyynneistä!
 




11 kommenttia:

  1. ihania kuvia!!! syyskuu kohta :(((((

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ja niinpä :(

      Poista
    2. Siis uskomatonta! Asutaan noin kilsan päässä tuollaisesta herkkupaikasta, ja mä en ole tiennyt paikasta mitään. Kääk! Ohi huristan päivittäin. Nyt kyllä joku kyltti viereen.

      Poista
    3. Siis uskomatonta! Olen koko ajan luullut sun kuuluvan tilamyyntien ilta-asiakkaisiin!!! Eks sä oo SP:n Fb-frendikin..? Tänään tai torstaina kipinkapin ostoksille! Mulla on huomenna ip tutkintotilaisuus pellolla. Oli kyllä ihana kesä ja nyt jo miettii millaista siellä ensi kesänä on. Silloin minä taidan olla tiskin toisella puolen asiakkaana :)

      Poista
    4. Muistutan kyltistä huomenna!

      Poista
    5. Tiistaisinkin siis tätänykyä tilamyyntiä klo 12-18.

      Poista
  2. Nyt oli pienenpieni kyltti risteyksessä, hyvä niin! Sen huomaa varmasti kävelijät ja fillaroijat, autoilijat vain jos pysähtyvät risteykseen, mutta parempi sekin kuin ei mitään. Kuinka paljon haluavat lisätä myyntiä? Jos paljon ensikaudella, niin olisi muutama edullinen vinkki miten hoitaa "markkinontia" lähialueella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että edes pieni :). Olen pitkin kesää osaltani puhunut näkyvyyden lisäämisestä... Varmasti halu on myydä kaikki minkä tuottaa, joten kerroihmeessä tilamyyntikäynnillä kuluttajan näkemyksiä lisää!

      Poista
  3. Ei tullut huhkittua helteistä kesää turhaan: kaikki osa-alueet läpi kiitettävinä. Ou jee!!! Ja nyt on ikävä takaisin pellolle...

    VastaaPoista
  4. Hienoa! Ensiviikolla torstaina ehdin mennä ostoksille, ellei maailma kaadu ennen sitä...tai eihän pallo voi kaatua, pyörähtää vaan uusille sijoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa optimismia ilmeisessä kaaoksessa, tai sen puolikkaassa :)

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)