torstai 5. joulukuuta 2013

Joulusalami

Tämän makkaran reseptin löysin jo pari vuotta sitten, ja kaivoin taas oikein hyväksi havaittuna esiin eilisiä glögi- ja korukutsuja valmistellessa. Mun joulun tuoksuihin kuuluu kyllä olennaisena osana höyrystyvän konjakin kutkuttava "käry"! Lapsuudessa se liittyi englantilaisiin hedelmäkakkuihin ja nykyään salamipötköön. Mielessä kaikuvat aina isän kommentit "alkoholin väärinkäytöstä" uunin kuumuudessa tai kattilassa höyrytessä... Mutta kyllä se kiehunut maku oman pikantin lisänsä hedelmille vaan antaa! Ja kunnon kiehuttelun päälle uskaltaa herkkuja lapsillekin tarjota.

Salami on helposti valmistuva herkku, josta saa näyttävän ja keskusteltavankin jälkkärin. Suosittelen siis! Resepti ja vinkki makkaratehtailuun löytyy vanhasta postauksesta. Tällä kertaa, jälleen kerran, poikkesin reseptistä muutamassa kohdassa, ja sekottelin massaan karpaloiden ja viikunoiden kavereiksi pussillisen kuivattuja sekameteleitä sekä osaksi suklaata vahvaa chilisuklaata. Chili ja konjakki toimivat hyvin kimpassa ;). 

Ainoan hankaluuden tähän keitokseen toi konjakkipullo, jonka korkki oli sokeroitunut kiinni sitten viime kiehauttelujen, jotka osuvat vain ja ainoastaan tähän joulujuhlinnan aikaan. Mutta senkin haasteen voitin, esteen ylitin, pullon avasin ja makkaran valmistin! Söinkin.

Makkaravadin koristelin hyvin kyytipoikina toimivilla ja äkkimakeutta tasapainottavilla rypäleillä sekä pötköstäkin löytyvillä kuivatuilla hedelmillä. Olivat huomattavasti paremmat valinnat kuin aiemmin käyttämäni omena- ja päärynälohkot, jotka ehtivät jo hieman tummua ennen tarjoilua. Seuraavalla kerralla kun vielä muistan noi viikunat halkoa ennen vadille pääsyä... Suunnitelmissa se oli tällä kertaa, vain toteutuksesta jäi uupumaan.

Viime hetken tarjoiluvinkkejä vielä huomiselle itsenäisyysjuhlinnalle miettiville tiedoksi että tämä valmistuu nopeasti. Myös hupenee melko nopeasti...


Herkullista itsenäisyyspäiväviikonloppua!


13 kommenttia:

  1. Tää on aivan huippu!
    Ainakin kuvassa menee ihan täysin makkarasta. Saisikohan tehtyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se on ja varmasti saat tehtyä! Eilisen seurueen kasvissyöjä meinasi vadin ääressä seistessään jättää salamin tyystin väliin, kunnes tarkensin suklaasalamiksi, eli meni täysin makkarasta ihan livenäkin :)

      Poista
  2. Nam! Kiitos eilisestä - oli kiva nähdä pitkästä aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkaa hyvä ja kiitos itsellesi, meillä herkuttelu senkun jatkuu Pätkiksillä ja herrasväillä! Oli kiva nähdä ja aivan huippua kuulla että tuota pikaa voin Rosan lisäksi tituleerata suakin naapurintädiksi ;)

      Poista
  3. heh! kiva juttu! nauti herkuista siellä ja oikein mukavaa Itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tän enempää en nyt saanut tikistettyä peräänkuuluttamastasi pullon hengestä ;) Mitenkäs te juhlistatte itsenäisyyttä siellä kaukana? Suunnitelmissa on nauttia niin pyhistä kuin herkuista...

      Poista
  4. Anonyymi5/12/13

    Hei, kiitos Päivi eilisestä, oli kyllä ihanasti joulun tunnelmaa teillä kotona ja ne herkut... :-) nami! Roosan koru on ranteessa ja upea on, tykkään tosi paljon. Ihanaa joulun odotusta koko perheelle :-) t. Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä, hymytyttö! Koru näyttikin ihan sun jutulta ranteessasi :). Leppoisaa joulunalusaikaa ja ihania pyhiä teillekin!

      Poista
    2. Anna, mä en taida raaskia avata tuomaasi loodaa, koska se itsessäänkin on jo niin kaunis! Olenkohan mä vihdoin kohdannut voittajani??? Toisaalta ei se suklaa vanhenemalla parane...

      Poista
    3. Anonyymi9/12/13

      Huomenta :-) niin tai jos silleen varovasti avaa ja sitten sen rasianhan voi kuitenkin säilyttää... :-D Mukavaa jouluviikkoa!

      Poista
    4. Totta, noin mä teen! Ja jemmaan sitten tyhjenneeseen rasiaan joitain ihania aarteita :). Mukavaa viikkoa ja jouluisia puuhia viikon varrelle!

      Poista
  5. Kiitos tämän reseptin jakamisesta! Monta joulua on ollut mielessä, mutta tänään sain tehtyä ja kylään vietyä. Oli herkullista! :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)