7.7.15

Samettinen lipstikkakeitto

Villa Mörskän lipstikkapuska rehottaa uhkeana. Karsin paksuimmat korret jo pois jotta hennommat saavat myös tilaa kukoistaa. Päähän pälkähti kokeilla lipstikkakeiton tekoa. Koskaan ennen en ole sellaista tehnyt, en edes maistanut! Keittoahan pidetään alkukesän herkkuna, mutta tänä kylmänä alkukesänä pysyin puuhakkaana muissa puuhissa kuin lipstikkakeiton keittelyssä, joten päätin tämän nyt olevan keskikesänkin herkkua!

Nypin lehdet, joista yleensä keitto keitellään pellille kuivumaan talvea ja kuopuksen lihapullaherkkuja odottelemaan. Koska varsia voi käyttää vihannesten tapaan, päätin keittääkin keiton varsista vihannessosesopan tapaan.

Kuorin ja viipaloin seitsemän keskikokoista ja jauhoista perunaa kiehuvan vesilitran sekaan. Silppusin lipstikan varret puolen sentin mittaisiksi paloiksi ja heitin muutaman kourallisen kattilaan, loput pakastin tulevia keittoja varten. 

Perunoiden pehmettyä maustoin keitoksen himpulla sokeria taittamaan lipstikan makua ja parilla hyppysellisellä suolaa tuomaan terää. Soseutin hienoksi ja lisäsin tetran kermaa. Annoin kiehahtaa. Herkuttelimme ja niin teemme toistekin! 
 


Kuopus preferoi kuulemma edelleen lipstikkalihapulliaan, neiti nyttemmin kasviskeittoa. Sovimme että niitä vuoronperään siis. Ellemme sitten nauti koko menuta kerralla: alkukeittona meillä on tänään samettista lipstikkakeittoa, pääruoaksi fetaisia lipstikkalihapullia ja jälkiruoaksi lipstikkajäätelöä...


6 kommenttia:

 1. Anonyymi7/7/15

  Lipstikkakeitto oli varmaan hyvää, kuten pullatkin .... ;)
  Mulla on jäänyt lipstikka mausteena täysin unohduksiin. Joskus aikoinaan olen käyttänyt sitä lihaliemen asemasta keittoja maustamaan. Hyvä hyvä kun muistutit!! ;D

  Miten sitä voikaan unohtaa noin mainioita asioita? Itse lipstikkakeittoa en ole koskaan maistanut mutta jos vaikka ensi kesänä...

  kaima

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää oli ja lisää tekee taas mieli :) Hyvä että palasi tuttu herkku muistiisi, ehkä myös tiluksille viimeistään ensi kesänä!?

   Poista
 2. Kauniin vihreitä annoksia! Lipstikka täytyy ottaa ruokalistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsetkin ihailivat heti väriä jo ennen makua :) Kannattaa ottaa, nam nam!

   Poista
 3. Minulle melkoisen outo aines...mutta jos hyvää tulee...niin mikä ettei

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä tutustumaan! Takuuvarman hyvää :)

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)