9.2.16

Kattilaleipä
Siinä se nyt tönöttää, eloni ensimmäinen kattilaleipä. Asian työstö päässä ja ryhtyminen rupeamaan vaativat huomattavasti kauemmin aikaa kuin itse leivän teko, joka helppoudestaan huolimatta ei todellakaan mitään pikaruokaa ole. Mutta nyt se on tehty ja todennäköisesti tekeminen toistuu jatkossakin tehtyjä huomioita jatkosäätäen.

Ohjeena käytin ensimmäistä joka silmiin osui, Talonpuolikas-blogista löytynyttä versiota. Lisäsin ohjeeseen oman maun mukaan kaapista löytyneitä pinjansiemeniä. Hieman epäilytti hiivan pieni määrä, vain neljännesteelusikallinen, ja visusti jo uskoin sen olevan virheellinen kun ei muutamassa tunnissa tapahtunut paisuntaa taikinakattilassa johon taikinan jätin kannen alle vaikka ohjeessa puhuttiinkin kulhosta ja kelmusta. Seuraavalla kerralla sitten niin. Annoin taikinan kohota huimat 18 h ja kyllähän se jo siinä ajassa sitten kohosikin. Tämän jälkeen puristelin ilmat pihalle taikinasta ja annoin kohota vielä muutaman tunnin.

Koska taikina jo oli taikinaisessa kattilassa, en taaskaan tehnyt ohjeen mukaan ja pannut tyhjää kattilaa kansineen kuumentumaan uuniin, vaan tuuppasin kattilan uuniin taikinoineen uunin kuumennettua. Rapsakan kuoren näinkin sain, mutta seuraavalla kerralla sitten niin ja kenties vielä rapeammalla lopputuloksella.

Ohjeessa ei kehotettu rasvaamaan kattilaa ennen paistamista. Kypsää leipää kattilanpohjasta irti raapiessani surffasin sitten pataleipäresepteillekin ja avot, siellähän neuvottiin rasvauskin. Seuraavalla kerralla sitten niin.

Käytän suolaa melko vähän, hyvin harvoin sitä itse lisäilen kun kaupan ruisleivistä ja suolatusta levitteestä taitaa saada suolausta muutenkin yllin kyllin. Niinpä leipä maistui tuoreen lisäksi suussani hyvin suolaiselle. Seuraavalla kerralla suolaa siis vähemmän.

Koska leivän pohja kärsi kattilasta irrottamisesta jossain määrin, putoili leikkuulaudalle läjittäin pinjansiemeniä, jotka totuuden nimissä maistuvatkin paljon paremmilta paahdettuna muissa herkuissa. Seuraavalla kerralla käytän tätä tarkoitusta varten kaupasta jo kotiin kantamiani kuivattuja karpaloita.

En todellakaan voi kutsua itsenäni ruokatrendien aallonharjalla ratsastelijaksi!. Avocadopastaa meillä tehtiin vasta kun kaupoista taas löytyi buumin aavistuksen laimettua avocadoja, kattilaleipää nyt kun se on ollut jo pari vuotta "uusi avocadopasta" ja vohveliblinit on vasta kalenteroitu tapahtuma, ei vielä maisteltu herkku. Mutta viis siitä aalloharjattomuudesta, tässä kun on jo saanut todeta kirjaimellisesti hyvää tulevan hitaastikin :)

Herkkua päivänjatketta ystävät 
kukaties laskiaispullilla näin Laskiaistiistain kunniaksi!
 
 

10 kommenttia:

 1. Laskiaispullien tilalla minulla on Runebergin torttuja! Olen tehnyt nyt niitä 3 kertaa ja aina hieman ohjetta muutellen. Otin joskus pataleivän ohjeen hesarista talteen, mutta tekemättä on. Ajetellut olen monta kertaa, niin monta, että jo melkein suussa maistuu. Ehkä vielä näiden lumien aikana, mene ja tiedä. Hitaasti se homma tääläkin lähtee käyntiin. En kyllä käsitä, miksi tuo leipä ei ole pyöreä? Onko sulla kulmikas kattila? Herkulliselta se kyllä näyttää ja tuoksuu, kun hieman mielikuvittelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan lähellä toteutustahan sulla leipä on, jos jo suussakin maun melkein tuntee ;) Kannattaa viedä hanke loppuun saakka! Toisaalta kiirettä pitää jos näillä lumilla aiot ehtiä sen paistaa, sen verran reippaasti tota vettä on sadellut :(

   Mun kattila oli ja on onneksi yhä edelleen pyöreä, leipäparka vaan koko kovia kun sitä irrottelisi pohjasta ja siinä hommassa vähän uudelleen muotoutui... Seuraavalla kerralla rasvaan kattilan :)

   Poista
  2. No niin. Nyt on taikina tehty! Ja lumet lähes kokonaan sulaneet.

   Poista
  3. Yes!!! Taikinaan liittyen, ei lumiin :)

   Poista
 2. Onkohan kattilaleipä sama kuin pataleipä? Mulla on meinaan sellainen to do leivonta -listalla. Pata kattilaa soimaa - ehkä ne on kuitenkin kaksi eri asiaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa kamaa, toiset vaan tekee sen padattomina kattiloissaan :) Oon pitkään himoinnut Sarpanevan pataa, nyt ois hyvä syy se hankkia. Tosin leivälle tulisi melkonen kilohinta...

   Poista
  2. Ja sitten leivän nimi olisikin sarpanevanleipää...tuotekehittelyä kerrassaan!

   Poista
 3. Tuota olisi kiva kokeilla, kuulostaa vaivalloiselta mutta näyttää hyvältä. Varmuudella myös parempaa kuin avokadopasta, joka oli mielestäni ihan kamalaa, vai enkö vain osannut....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, ei tämä vaivalloista ollut, aikaa vievää vain mutta enimmäkseen tekeytyi itsekseen :)

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)