perjantai 30. maaliskuuta 2012

Äidin ryytimaassa

… ei ole nyt laulun tilhi herkuttelemassa eikä pikku-Inkeri möyrimässä, vaan ihan tämä äiti itse. Ulkona paistaa jo ihana kevätaurinko, joka saa sormet syyhyämään mullan kuopsutteluun, mutta öisin paukkuvat vielä pakkaset siihen malliin että rairuohoa, tai siis pääsiäisohraa, suuremmat kylvötyöt on toistaiseksi joutunut jättämään tekemättä. Se ei toki tarkoita sitä ettei ajatustyötä ole asian eteen tehty ja korvikkeitakin haalittu jo kevätmieltä nostattelemaan!

Eilen esimerkiksi kesken suunnittelupäivän hoksasin talousarvion sijasta suunnitelleeni olemassa olevista tykötarpeista viljelmäportaat parvekkeelle. Juuri sellaiset joita olen jo useana kesänä sinne kaipaillut ja nyt ajatus vain kirkastui  - BLIM! Pienen pienellä vaivalla vanhasta kierrättäen saan ihanat kasvatuspaikat yrteille ja kukille niin että kasvit saavat riittävästi valoa ja parvekkeelta ei kaikki tila hupene ruukuille ja koreille. Ihanaa ja vihdoinkin!Saatan palailla asiaan kevään mittaan jahka olen väsännyt suunnitelmani todeksi.

Ja se korvike sitten… Vielä ei ruukkupuutarha kukoista parvekkeella, mutta kannuryytimaa viheriöi ja tuoksuu kyökissä ihanasti. Mummon vanhoja Arabioita, uusia mitäliemuttakivojakannuja, persiljaa, timjamia, rosmariinia ja herneenversoja. Taimet tietenkin tällä kertaa valmiina kaupasta. Maustoivat ihanasti kukon viinissä ja vuohenjuustoleivät, joita tosiaan tuli viime viikolla tehtyä pariinkin otteeseen. Ja sen lisäksi niitä on ihana ripotella sinne tänne, perunamunakaskin sai ihan uuden hohteen tuoreilla yrteillä höystettynä. Ja se ihana tuoksu! Aavistus ranskalaiskeittiön saloja… silloinkin kun kyökissä on ihan vain mikrotettu kaupan maksalaatikkoa...


Voihan Vitalis, jokohan ensi viikolla, viimeistään seuraavalla pääsisi viljelemään parvekkeelle? Tytär on päättänyt ryhtyä tomaattiviljelijäksi ja äidin ehdotus pensastomaatintaimesta tuli tyrmätyksi kertaheitolla. Sain luennon siitä kuinka tomaatit kasvatetaan: "Ensin tehdään multaan oja, johon pannaan siemenet…" Kun kerran olen intoani tartuttanut jo seitsenvuotiaaseenkin, niin lupasin kiltisti käydä hänen kanssaan ostamassa tomaatin siemeniä ja kylvää niitä kanssaan. Kääks, vielä en viitsi ajatella kuka hoitaa tuholaistorjuntaa ja vaativaa kastelua parvekkeella siinä vaiheessa kun viljelijä itse on hilpassut kesälaitumille…

Onneksi ylihuomenna on jo huhtikuu, kevät tosi pitkällä!
Mitä Sun ruukkuihin päätyy silloin itämään tai kukoistamaan?
Olethan jo kirjautunut lukijaksi ja ilmoittautunut mukaan?

9 kommenttia:

  1. Edelleen kaipaan tykkää -nappia tänne =)

    Meillä puskee mullasta ylös tällä hetkellä rairuohon lisäksi herneenversot, tinjami, tomaatti, paprika, 3 erilaista chililaatua, basilika, sitruunamelissa, rukola ja lobelioita. Ruukkuja on vierashuoneen ja lasikuistin ikkunalaudat täynnä. Haaveilen suuresti tällä hetkellä Kekkilän vihervitriinistä takapihalle *huoh*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mä sitten tykkään tosta sun hartaasta tykkäys-nappipyynnöstä, mutta en osaa tehdä asialle juuri muuta kuin hymyillä :)

      Poista
    2. Tiia2/4/12

      Hymyile vaan =) Mä kommentoin tykkäämiseni muuten =)

      Poista
  2. Aah, ihanaa! Käsityöseurueen täytynee tehdä kevätretki sun plantaasille. Tai sit ehkä vasta elonkorjuuaikaan ;)

    VastaaPoista
  3. ihanaa huhtikuuta sinne ryytimaan keskelle.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos ja sinne eksoottisuuteen myös! kieli pitkällä täällä aina lueskelen sun postauksia parvekkeen vihertämisestä ja visiiteistä kukkakauppoihin.

      Poista
  4. Mulla ei sisätiloissa viherrä kuin muutama mehikasvi (rahapuu ja anopinkieli) innolla kyllä odotan mitä siitä juuresta jonka sulle toin Damista blogin 1v. synttärien kunniaksi kasvaa :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)