30.4.12

Klara vappen vaan!

Äidin tekemän siman makua ei voita sitten niin mikään! Tämä on ehdottoman vankka mielipiteeni. Valitettavasti lapseni eivät voi yhtyä siihen. Olen tehnyt yhden ainoan kerran simaa, ja räjäytin tuolloin satsin komeasti keittiön kattoon ja sieltä kaapin hyllyjä pitkin alas juoksevaksi. Keltaiset läiskät eivät lähteneet katosta parillakaan pesulla, ja simatahroja hinkattiin pois kalusteista vielä seuraavassakin kodissa. Ei innostanut uusimaan kokemusta. Kaupoista sai tuohon maailmanaikaan vain pahoja simoja, joten vietimme useamman simattoman vapun.

No, nyt alkaa kaupankin hyllyissä olla jo ihan kelpoja vaihtoehtoja, jopa alkoholittomia ;). Ajatella millaisessa tuiskeessa sitä onkaan itse kaikki lapsuutensa ja nuoruutensa vaput viettänyt, kun meillä simaa tehtiin jättikattilallinen, josta riitti pullotettavaksi monen monta ruskeaa isoa vaarinkaljapulloa. Ja sitä erittäin hyvin käynyttä simaa sitten juotiin paljon ja suurella nautinnolla! Sinä äärivaarallisena aikana jolloin takapenkeillä ei edes ollut turvavöitä ja pyöräilykypärääkään ei oltu vielä keksitty…

Tätä nykyä perheemme on täysin hurahtanut Louhisaaren juomaan. Mustaherukkaisella juomalla on herkuteltu useaan otteeseen marjakauden päätteeksi loppukesän ja alkusyksyn juhlissa. Viime kesänä sitten keksimme pidentää kautta: riivimme kaikki puskat lehdistä paljaiksi ja pakastimme lehtiä! Hieman jännitti miten homma mahtaisi toimia. Mutta hyvin tuntuu toimivan, muutama päivä sitten pullotin pakastelehdistä käyneen siman pariksi päiväksi vielä paranemaan.


Tässä lapsuudesta tutun kokin Jaakko Kolmosen ohje muidenkin nautiskeltavaksi:

Louhisaaren juoma 

Tämä mustaherukanlehdillä maustettu sima on ollut kuulu jo marsalkka Mannerheimin nuoruudessa. Juomaa on nimittäin valmistettu Louhisaaren kartanossa Askaisissa eli hänen kotonaan. Juomaa voi tehdä jo kuivatuista tai tuoreista mustaherukanlehdistä. Aromi juomassa on sen verran hieno, että mustaherukkapensaita kannattaa kasvattaa jo lehtien takia. Tällaiseen hienoaromiseen juomaan on syytä käyttää mahdollisimman puhdasta ja pehmeää vettä. Kaupungin raanavedestä ei tule juoman arvon mukaista makua. 

8 l lähde- tai järvivettä
5 l tuoreita mustaherukanlehtiä
500 g sokeria
kahden sitruunan kuoret ja mehu
herneen kokoinen pala hiivaa 

Kaada kiehuvaa vettä herukanlehtien päälle. Anna liemen jäähtyä hitaasti. Sulata sokeri haaleaan liemeen lehtien joukkoon. Liuota hiiva ja lisää hyvin pestyt tai kiehautetut sitruunan kuoret. Anna juoman käydä ja makuuntua vuorokausi. Siivilöi juoma ja mausta sitruunan mehulla. Pullota herukanmakuinen sima ja säilytä viileässä paikassa. Juoma on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. 

Joudun muuten ottamaan kantaa reseptiin, tai ainakin tunnustamaan että meillä juoma on aina tehty kaupungin kraanaveteen. Kun paremmasta ei ole tietoa, niin hyvin on maittanut sekin. Oikein hyvin.

Vietän aaton kahden ekaluokkalaisen kanssa, joten illan juhlinta tulee olemaan hyvin klar, mutta ah niin herkullinen. Vaikkakin pienellä määrällä hiivaa ja sokeria käytettynä... Louhisaarta skumppalaseihin, kilistelyä keväälle ja kilistelyä vaikka isin + mamin parisuhteelle, joka tänään saavuttaa täysi-ikäisyyden. Kahdeksantoista vuoden takainen vappuheilani nauttiikin nyt vappubrunssinsa New Yorkissa, joten olemme menneiden vuosien aikana siirtyneet nuorenparin romanttisesta elosta lapsiperheen vaipparallin kautta kaukosuhteeseen.

Elämäänsähän voi saada sitä vaihtelua niin monin tavoin!


Kuplivaa lasiin ja kippis!


4 kommenttia:

 1. upean näköistä....voisit myydä tota simaa...

  t. simaton ja tippaleivätön vappu vuorilla

  VastaaPoista
 2. oi, sulta satelee niin hykerryttävän ihania kommentteja! ajatella jos voisikin ryhtyä simakauppiaaksi! se on ihan varmasti yks mun unelma-ammateistani, yksi niistä joita en itse ole tajunnutkaan...

  toivottavasti simattomuus ja tippaleivättömyys jäivät vuorikokemusten varjoon :)

  VastaaPoista
 3. Louhisaaren juoma pelasti eilisen Wapun jälkeisen työpäiväni <3 Kiitos tuhannesti makoisasta luonnonlääkkeestä - sitä tarvistin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh heh ja voi sua poloista, hymyilytti jo eilistä päivitystäsi lukiessa. oli ilo olla avuksi ;)

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)