12.5.13

Rocky road, kivinen tie

Revin muutama vuosi takaperin Hesarista talteen Rocky roadien reseptin, ja sehän piti testata samantein. Hyviksi ja sangen suussa sulaviksi herkut todettiin. Ja sitten asia unohdettiin. Kunnes taas äskettäin muistettiin, ja kaupasta muistin perukoilta kaiveltiin umpimähkään tarvikelistaa sen hetkisessä suht' akuutissa makeanhimossa.

Hesari neuvoi kasaamaan herkun näistä aineksista:
200 g tummaa suklaata
1/2 dl rusinoita
1 dl pekaani- tai muita pähkinöitä
100 g vaahtokarkkeja

Mun matkaan tarttui ja kattilaan päätyi:
2 pientä (tai kait keskikokoista tätä nykyä...) levyä tummaa suklaata
isoin pussillinen vaahtokarkkeja
2 pussia pähkinä-manteli-rusinaseosta

Kotia tullessa kattila vesihauteelle ja suklaat sulamaan. Tahnaan sekoiteltiin paloitellut (näitähän löytyy paremmista puodeista myös miniversiona) vaahtokarkit ja muut höysteet (keksinmurutkin kävisi oikein hyvin, joku tunkee jopa riisimuroja tänne...).


Seoksen voisi levitellä vain paperoidulle pellille ja jähmettymisen jälkeen leikellä palasiksi. Me valitsimme kivisemmän tien eli kauhoimme lusikoilla kökköjä paperille ja muutaman muffinssikuppeihinkin. Hetki jääkaapissa ja herkkuja napaan. Mun "reseptillä" isohkoja namuja tuli nelisenkymmentä. Säilyvyys- tai jopa pilaantumisongelmaa ei silti näinkään isolle satsille päässyt syntymään.


Muksuja nauratti mun vapaa suomennokseni, joka herkutellessa ehti vääntyä muutamaksi muuksikin. Piti sitten kaivaa kaikentietävästä Wikipediastakin lisäselvyyttä selittelyyn. Ja sitähän löytyi, yllättävää suorastaan:

"Rocky Road keksittiin Australiassa vuonna 1853, kun pyrittiin myymään makeisia, jotka olivat pilaantuneet pitkän kuljetusmatkan aikana Euroopasta. Melbournen ulkopuolella olevissa kaupungeissa asuvat kullankaivajat olivat varakkaita, mutta vailla koulusivistystä. Piittaamattomat liikemiehet käyttivät hyväkseen näitä miehiä sekoittaen pilaantuneisiin makeisiin huonolaatuista suklaata ja muita ”täyteaineita”, kuten paikallisia pähkinöitä. Nimi Rocky Road tulee siitä ”kivisestä tiestä”, joka matkaajien oli kuljettava päästäkseen kultakentille."

Pieni eksoottinen historiapläjäys suorastaan lisää pikanttia makua näihin herkkuihin. Suosittelen!2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. nimenomaan! muutama pussillinen niitä ihan pieniä vaahtokarkkejakin tarttui mukaan ostoskassiin, kun tuli tuossa viikonloppuna käväistyä oikein ison kaupan oikein isossa ja oikein hyvin varustellussa karkkikeitaassa :)ne työstetään ensi viikonlopuksi...

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)