sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Munavuorella

Liityin ystävän esimerkin kannustamana Helsingissä Ruoholahdessa toimivan Mayor's Gymin luomuruokapiiriin, joka tilaa suoraan tuottajilta luomukananmunia, luomunautaa sekä suomalaista vapaana kasvanutta luomuhirveä ja poroa. Säännöllisimmin tarjolla on kananmunia kennoittain. Kennossa on 30 munaa ja kennon hinta 9,50 €.

Homma toimii niin että ruokapiirin ylläpitäjä ilmoittaa netissä mitä milloinkin on tilattavissa, ja milloinka tuote on noudettavissa Ruoholahdesta. Halukkaat sitten ilmoittavat jos mielivät tuotetta ja myös haluamansa määrän. Ajallaan kukin sitten käy maksamassa (korttimaksukin onnistuu) ja noutamassa tilauksensa.

Ensimmäinen tilaukseni oli 3 kennoa parikin kuukautta säilyviä munia. 90 munaa kuulostaa hurjalta määrältä ja näytti siltä jääkaapissakin, mutta mutta... Viikon päästä jo yli kolmannes munista oli pistelty suihin! Kotonamme asustelee teini, joka harrastaa palloilulajeista pariakin hyvin tiiviillä tahdilla, ja treenaamisen lisäksi osana murrosikää on pari viime vuotta kasvanut noin sentin kuukaudessa. Tähän kun vielä lisää aktiivisen salitreenin ja sen myötä huiman lihasten pullistumisen, niin ei olekaan enää mitenkään epänormaalia että meillä alkaa munakkaiden paistelu vielä siihen aikaan kun tämä mamma on jo kömpinyt yöpuulle. 

No, on meillä nyt tuon ekan kennollisen aikana paistettu myös eggs benedictejä aamiaiseksi, leivottu kaardemummapannaria ja väännetty litran pullataikinakin. Perheen kolesterolinvartija on onneksi päästänyt meidät vain vähäisellä nalkutuksella. Ja tyytyväisenä syönyt niin munaleivät kuin pullat...

Munat ovat suuria ja keltuainen kauniin vaaleankeltainen. Selvästi erilaisia kuin ne normimunat, joita olen tähän saakka kannellut tiu tai tusina kerrallaan kotiin. Haluan ajatella näiden olevan hurjan paljon parempaa ravintoa. Jutut kanaloiden oloista ovat saaneet ihon kananlihalle ja palan kurkkuun, joten aika valikoiva sitä on kaupan tiskeillä viime aikoina ollut. Tyytyväisenä aion siis tehdä seuraaviakin tilauksia, ja innolla suositella ruokapiiriä teillekin! 

Se mikä tuli pienoisena järkytyksenä munia noutaessa, oli niiden määrä! Olihan Facesta käynyt ilmi että tilauksia oli paljon, ja osa todella suuria (toi mun 90 munaa oli ihan kevyttä niiden rinnalla), mutta kun sitten näki eurolavoittain korkeita munavuoria, jotka oli kalvolla krympattu kuljetuskondikseen, niin kyllä sitä häkeltyi. Ja toisen kerran kun vilkaisi kassalla olkansa taakse, ja näki millainen jono sinne oli hetkessä muodostunut! Kysyttyä kamaa ja paalit tekivät taaskin kauppansa. Hienoa että tällainen ostosmahdollisuus on meille suotu.


Vaikkei pääsiäinen vielä piiiiitkään aikaan olekaan, niin:
Munaisaa päivää, hihii!



6 kommenttia:

  1. :))))))) heh tota otsikkoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihan eri paikassa kuin Kyöpelinvuorella...

      Poista
  2. Oonkin lukenut jostain lehdestä juttua tuosta ruokapiiristä. Siinä mainittiin juurikin noiden munien olevan suosikkituote :)

    Meillä menis helposti 90 munaa. Penskat on kovia syömään paistettua ja keitettyä, munavoikin tekee kauppansa. Keitettyjä munia koitan pitää melkein aina saataville, helppo ja hyvä välipala ja leivänpäällinen. Ei tosin mulle ronkelille maistu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ajottain mietin että lisääkö saatavuus menekkiä, kun viikossa humpsahti toi reilut 30 kennoista vatsoihin. Ja lisäähän se tavallaan: ei ois mun tullut tehtyä aamupalaleipiä eikä pannaria, jos ei ois tykötarpeita ollut saatavilla. Mutta teinin osalta menekki ok, koska joka tapauksessa olisi syönyt jotain ja urheilijalle toi on ihan hyvän palauttavaa ravintoa vaikka sitten yölläkin syötynä. Ai vitsit, munavoi me ollaan ihan unohdettu! Sitähän pitää vääntää, nam nam :)

      Poista
  3. Anonyymi23/2/14

    Juuri jotain tuollaista kaipaisin tänne Jyväskylänkin seudulle. Olisin takuulla parhaita asiakkaita. Kotona täytyy olla AINA munia, raejuustoa ja rahkaa, muuten ei tahdo tulla mistään mitään. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sun pitää polkaista pystyyn paikallinen piiri? Tai innostaa lähisalin väki tällä esimerkillä vastaavaan toimintaan? Munat on kyllä niin monikäyttöisiä, ettei todellakaan ole vaaraa niiden jäädä kaappiin happanemaan. Munkin pitää aivan kohta jo tilata uusi pläjäys :)

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)