perjantai 14. helmikuuta 2014

Sydämellistä ystävänpäivää!

Peruskauraa, tai oikeastaan täysjyväviljaa
ja juuri silläkin niin herkullista!

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa (tuoretta vatsaystävällisempää)
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1-2 porkkanaa
12 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl öljyä

Lämmitä vesi kättä lämpöisemmäksi, 42-asteiseksi. Lisää suola ja siirappi. Raasta kuorittu porkkana ja lisää se nesteeseen. Lisää jauhot ja vatkaa seosta samalla kunnolla. Lisää öljy ja alusta taikina. Peitä kulho ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Teen taikinan tätä nykyä isossa kattilassa, jossa olen ensin lämmittänyt veden, ja kohoamaan jätän taikinan vielä lämpimän hellan kulmalle kansi kattilan päällä. Takuuvarmasti lämmin ja vedoton paikka taikinan pullistua.

Jauhotetulla alustalla leivo taikina sitten sentin, parin paksuiseksi levyksi, ja ota piparimuotilla siitä sydämiä. Anna niiden kohota pellillä pyyhkeen alla. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 12-15 minuuttia kauniin värisiksi. 

Pakkaa kauneimmat sämpylät (ne jotka lähtivät matkaan jo ennen kuvan ottoa...) pussiin kulkeutumaan naapurien ystävänpäiväaamiaispöytään. 
Loput syö ja nauti!


Herkullista päivää, ystävät!


6 kommenttia:

  1. maistan tuon maun suussani. hyvää ystävänpäivää kätevälle emännälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin mullekin käy aina kun näen kuvankin, saatikka haistan kotitekoisen sämpyn :) Hyvää ystävänpäivää kaukomaille!

      Poista
  2. Hyvää Ystistä :)

    VastaaPoista
  3. Itse ajattelin kokeilla tänä viikonloppuna ekaa kertaa paljon kehuttua kattilaleipää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, kehut menneet ihan ohi mun korvien. Avaapas vähän ja kerro lopputuloksesta!

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)