perjantai 13. kesäkuuta 2014

Raparperikeikaus

Mummi toi pussillisen valmiiksi pilkottuja raparpereja, ja esikoinen pääsi jatkamaan lukujaan Norssiin sisäänpääsyrajan noustua historiallisen korkeaksi. Koululaisesta tuli vajaassa kahdessa viikossa opiskelija, ja tämä mami puhkui ylpeydestä niin komean pojan kantaessa hienon päättärin kotiin kuin sateiseen aamuun verkalleen herätessämme ja koulun junnaaville kotisivuille päästessämme ja tajutessamme että lapsen keskiarvo riittää paremmin kuin hyvin kiristyneessäkin tilanteessa. No, rehellisyyden nimissä myönnettäköön että oltiin kyllä jo valmiiksi varmoja sen riittämisestä ;)

Asiaa oli silti syytä juhlia ja raparperia löytyi. Lisäksi törmäsin aamulla Marttojen keikauskakkureseptiin, joten eikun essu eteen ja vatkain hyrisemään!

Kuumensin uunin 175-asteiseksi,
sulatin 75 gr voita kakkuvuoassa ja levitin sitä vuoan seinämillekin,
ripottelin vuokaan 3 dl fariinisokeria ja päälle litran raparperipaloja,
Martat neuvoivat lisäämään vielä 1 dl sokeria, mutta sen skippasin.
Vatkasin vaahdoksi 150 gr voita ja 1 dl sokeria (ohjeessa 1,5),
lisäsin 3 munaa yksitellen vatkaten ja
1 rkl vaniljasokeria + 1,5 tl leivinjauhetta + 2,5 dl vehnäjauhoja.
Kaadoin taikinan raparperien päälle ja
paistoin ohjeen mukaan 45 minsaa.
Totesin raa'aksi, nostin lämmön 200 asteeseen ja kypsytin vartin,
jäähdytin ja kumosin vadille.
Tarjosin vaniljakastikkeen kanssa,
nautittiin ja päätettiin ottaa uusiksi Jussina.
 
 
Kakku oli suussa sulavan makea ja kesäisen raikas. Kesän eka rapskuherkku, nam nam. Ihmetytti reseptissä sokerin suuri määrä, eikä vuoassa paiston aikana kupliva rasvakaan mitenkään lieventänyt ihmetystä. Kevyt herkku tämä ei totisesti siis ole edes näin kevennettynä, mutta herkku tämä herkku on joka tapauksessa!
Tässä vielä sanojen vakuudeksi kuva keikauksen jälkeen. Karamellisoitunutta sokeria sai oikein isolla lusikalla kaapia vuoasta irti. Ja lätkiä tietenkin kakun päälle, jottei herkku vahingossakaan mene ohi suun...
 




6 kommenttia:

  1. Onnittelut opiskelijalle opiskelupaikasta!

    Nyt tulee valinnan vaikeus - kokeilisiko ensin tätä ohjetta vai Kotivinkissä ollutta raparperipiirasta, jonka päälle tulee kuorrutus kaurahiutaleista ja kinuskikastikkeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poitsu kiittelee :)

      Tosi paha paikka! Jos teet tämän nyt ensin ja sen toisen sitten kun tulen ihailemaan puutarhaasi..?!?

      Poista
  2. Hieno homma, että opiskelut jatkuu Norssissa! Ja kiitos, tämä resepti pitää pitää mielessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on! Äsken juuri luetteli mulle mihin kaikkialle olisikaan päässyt, mutta hyvä ettei tullut valinnan vaikeuden ongelmaa, kun pääsi ykkösvaihtoehtoonsa.

      Leipomisiloa! Kerro sä vuorostasi mulle sitten se vielä vähemmän sokerinen versio tästä :)

      Poista
  3. Paras tehdä ohjeen mukaan ja yrittää syödä vain kohtuullisen kokoinen maistiainen :)

    VastaaPoista
  4. Esikoiselle onnittelut mieluisasta opiskelupaikasta! Ihanat juhlaherkut teillä, resepti lähti talteen kokeiltavaksi, olisi jotain vaihtelua siihen samaan raparperipiirakkaan, mitä usein teen. Laitetaan viimeistään juhannuksena testaukseen!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)