7.8.14

Kivetty

Kivetty ja pengerretty on Kivinokkaa! Kumpaakaan ei tietenkään saisi tehdä, mutta hups heijaa kun nyt pääsikin niin käymään... Ja on näköhavaintojeni mukaan päässyt käymään hmm ...muutamilla... muillakin.

Mulla siihen tosin oli ihan pakottava syy! Tontilla nökötti kaksi valtavaa koivunrunkoa, joita Stara ei ollut käynyt pyynnöistä huolimatta hakemassa parempaan talteen. 

Toinen rungoista ei hievahda paikaltaan niin mihinkään, ja sillä saikin jäädä paikoilleen tontin reunalle. Sai kaverikseen risuaidan ja maatäytteen väliinsä. Aivan keskellä tonttia pötköttänyt runko saatiin teinin kanssa ähellettyä ja puhellettua hiki otsassa tontin toiselle reunalle.

Kummankin rungon taakse sitten lapioin esiin kuorimaltani kalliolta multaisia ja heinäisiä "tiiliskiviä", ja rakentelin pengerryksiä niillä ja maasta kaivamillani kivillä. Tulevan ruokapöydänpaikan taakse tuli pengerrys, johon ylemmälle tasolle siirrän keskellä tonttia nyt olevan villivattupusikon jahka marjat on pistelty poskeen. Alempaan tasoon tulee muksuille kuukausimansikkaa. Saadaan sitten tulevana suvena pistellä jälkkärit suoraan puskista poskiin. Sen lähiruokaisammaksi ei homma enää voi mennä!


Kallliota esiin kaivellessa pääsin vauhtiin ihan saappaan kärjellä potkien ja ohutta maanpeitettä käsin pois rullaten. Seuraavana päivänä lainasin naapureilta lapion. Sitä seuraavaksi kerraksi ostin itselleni Fiskarsin Extra digging-lapion. En tosin olisi ostanut jos olisin tiennyt aivan muuta asiaa esiin kaivaessa ton Fiskarsinkin pulpahtavan esiin. Meni maku koko puljuun. Harmi sinänsä, koska kaikki mun puutarhatyökalut ovat heiltä...


Kaivuuhomman päättyessä maanpintojen ero huiteli jo parissakymmenessä sentissä, joten reunamiahan piti tukea. Kivinokassa luonnollisesti kivillä, loputtomalla luonnonvaralla. Kivien sekaan ripottelin multaa keskeltä pihaa tuhoamastani herttavuorenkilpikammotuspenkistä, ja tuikkasin muorin lapsuusmökilleni istuttamat patjarikot kivitaskuihin rehevöitymään. Tuosta mökistä muutama vuosi sitten luopuessani otin muutaman muorin taimen mukaan, ja kauniisti ne talvehtivat männä vuodet korissa parvekkeella. 


Toivottavasti jatkossa uudella mökkipihallakin. 


Kavereiksi saavat ensi kesänä maksaruohoja ja kauniisti kukkivia muita kivikkokasveja. Nyt pitää vielä pidätellä istutusintoa, jottei hennot taimet tallaannu raksan syssymmällä käynnistyessä toden teolla.


Aah, ihanaa! Jälleen tuplaodottelua: 
mökkiraksaa syksyllä ja istutteluja keväällä. 
Ou jee!

Tosin raksahommat jatkuvat keväälläkin, ja silloin on jokaisella talkoisiin tarjoutuneella mahdollisuus lunastaa lupauksensa; hilseilevää maalia riittää rapsuteltavaksi, uutta siveltäväksi ja kukaties aivan sumean sankka joukko talkooväkeä ruokittavaksi.  

Jokaiselle jotakin, ystävät rakkaat ;)

8 kommenttia:

 1. Ilmottaudun mukaan, kaikkiin mahdollisiin toimiin :)

  VastaaPoista
 2. Oletpas ollut energinen, tuli ihan voimaton olo pelkästä myötätunnosta. Mukana talkoissa, jos ei tarvi tehdä ruokaa. Tiskaamisessa ja maalin raaputtelussa olen hyvä ellen jopa loistava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kädet sai komeille rakoille :). Voi, loistavalle maalinraaputtelijalle löytyy paljon puuhaa!

   Poista
 3. Anonyymi8/8/14

  Kiitos, kivaa, tulen mukaan talkoisiin, jos vain mahtuu joukkoon :-) Upeeta hommaa olet tehnyt, ihana tuo 'tulevan ruokapöydän taakse' - aito kulinaristi puhuu :-), josta tulee mieleen se Lonna... hitsi pettymys ainakin se piknikkori, pöh... t. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa! Kaikille käsille löytyy aivan varmasti hommia! Ja remppaeväät takaan jo nyt maittavammiksi tai ainakin reilummiksi kuin Lonnan kassista löytyneet ;) Hykerryttävä tuo kommenttisi kulinaristin pöydästä <3

   Poista
 4. Mä voin jeesata remppaeväiden teossa, kuten jo aiemmin lupailinkin, ja toki myös muuhunkin hommaan käteni voin antaa avuksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, ihan laskinkin sun pöperöiden varaan <3

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)