tiistai 13. tammikuuta 2015

Paha Nuutti pois sen viepi

Sain joulupukilta hellyttävän tontun. Aattoseurueeseen kuuluneet minua tontuista valistuneemmat tiesivät kertoa taustaa tontulleni. Muinaisen työnantajani Havin ammoiseen tuotevalikoimaan on aikoinaan kuulunut tällainen joulukynttilä, joka on käsin (!!!) maalattu punaisella, keltaisella ja mustallakin värillä entistäkin sievemmäksi ja ilmeikkäämmäksi.


Nyt muotti on löytynyt tehtaan kätköistä, ja tonttu otettu uustuotantoon. Käsinmaalauksesta ollaan kyllä meikäläisillä työvoimakustannuksilla luovuttu, ja ehkä hyvä niin. Pelkistetty vaalea hahmo sopinee nykysisustuksiin ja trendeihin alkuperäistä huomattavasti paremmin.


Se kuinka vanha tonttumuotti onkaan, on minulle arvoitus. Pikaisen googlailun jälkeen tiedän jonkun nuoren herran saaneen jo vuonna 1935 Viipurissa tonttukynttilän itselleen. Jos teillä on asiasta lisää tietoa, niin olkaa niin ihania, kilttejä ja kultaisia että infoatte minuakin, kiitos.

Joulusuklaat on jo melkein syöty. Jouluvalot saavat palaa partsilla pitkälle kevääseen. Paha Nuutti viepi vain tontun tänään pois. Kuvaa päästä varpaita kohden palavasta tontusta ei tälle sivulle tule, moisesta tontun teurastuksesta. Ei myöskään kyynelehtivistä kakaroista, jotka miettivät sattuuko tonttuun kun se palaa, eikä maamosta joka ei kestäne katsoa tontun lyhenemistä.

Välillä elämä on tuskaakin.
Onneksi kuitenkin vain tällainen koitos tällä erää!
Yritämme kestää, vaikka sitten suklaajämien avulla...
 
 

6 kommenttia:

  1. Anonyymi13/1/15

    Tähän Havin tonttuun en muista törmänneeni mutta vastaaviin kynttilätonttuihin ja -pukkeihin kylläkin 60-luvulla. Saattoiko sitten olla toinen malli? :D Onneksi ei niitä tonttukynttilöitä kuitenkaan ollut omassa kodissa!
    Muistan miettineeni pienenä ihan samaa kuin sinunkin lapsesi. En voinut ymmärtää miten niitä voitiin polttaa. Minulle teki pahaa kun hahmot sulivat ja värit valuivat.. Jokunen vuosi sitten näin pääsiäisen aikaan myytävän keltaisia tipukynttilöitä....
    t. kaima :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat aatokset ja tuskat kaikilla lapsilla..? :D. Eipä se palava tipukaan yhtään houkuta!

      Poista
  2. Anonyymi13/1/15

    ps. edesmenneet isovanhempani olivat Viipurista jaa toiselta puolen olen 5. -polven stadilainen. Tämä tieto vain siksi jos kertonee tästä Havin kynttiläperinteestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi hyvinkin olla just toi Viipuri! Siirtyiköhän koko kynttilätehdas sieltä rajan taa Riihimäelle aikoinaan??

      Poista
  3. Komee on tonttu ja sinä raskit polttaa sen !! Mulle käy aina ohrasesti kun saan kynttilöitä jotka vähänkään esittää jotain, en raaski polttaa niitä :) Sitten niitä kertyy kaappeihin. ei hyvä sekään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä raaskin. Äitini ei, ja muisto pölyjen pyyhkimisestä vuosikausia vanhoista kynttilöistä ei houkuta ryhtymään enää siihen puuhaan :)

      Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)