6.11.15

à la hollandaise

Lueskelin tovi sitten Antiikki & Design -lehden nroa 8/2015, ja sieltä tökkäsi silmään mulle pari aivan uutta termiä, nuo alla kursivoituna olevat. Kolahti ja kovaa!


Vuosikausia olen ihmetellyt joidenkin kanssaimmeisten pakkomiellettä sulkea hämärän tullen kaihtimet ja vetää verhot akkunoiden eteen. Rajata pienikin lisävalo kodin ulkopuolelle aivan kuin emme tässä maassa saisi tarpeeksemme nauttia pimeydestä kylmyyden lisäksi?!?

Vuosikausia olen myös harrastanut yhden naisen vastaiskua ja mielenosoitusta olemalla ripustamatta ikkunoihini juurikaan verhoja. No, pari kotia on ollut sellaisia joihin on eristyksen vuoksi joutunut ripustamaan paksut verhot, ihan oikein isännöitsijän suosituksesta kun olin valitellut ikkunoiden falskausta johon ei normitiivistys purrut. Miehekäs ratkaisu siis käyttöön ja paksut sekä pitkät verhot lasin eteen...

Nyt saan asua asunnossa jossa on aivan bränikät moninkertaiset akkunat ja niidenkin edessä vielä suojavyöhykkeenä lasitettu parveke. Monetko verhot meillä on? None!

Me onnekkaat hollantilaiset :)

17 kommenttia:

 1. Täällä lisää hollantilaisia. Meillä on kyllä verhot sekä kaihtimet, mutta kaihtimia käytetään vain kesähelteillä auringonpuolella estämään talon kuumeneminen. Ei meillä ole kyllä ketään näköetäisyydelläkään, jos hirvet, ketut ja jänikset kyttäävät ikkunoiden takana, niin siitä vaan.Taajamassa asuessamme meillä oli naapurin kanssa keittiön ikkunat ihan vastakkasin, mutta kun heillä oli aina rullaverho alhaalla, meillä ei tarvittu verhoja. Etenkin joulun aikaa minusta on kiva kun näkyy joulukuusia ym. jouluvaloja iltakävelijöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, pimeän ajan ulkoilukin on hauskaa kun saa katsella toisten kotien valoja ja värejä. Entisessä keittiössä katselin suoraan naapureiden ruokapöytään, ja ajottain inspiroiduin kokkaamaan heidän herkuttelemiaan pöperöitä :)

   Poista
  2. Tuo onkin loistava idea, ottaa vinkkejä naapurien ruuista!

   Poista
  3. Niinpä. Nyt syödään kapeaa listaa kun enää ei ole näkymää naapurin pöytään :D

   Poista
 2. Tuota nimeä en ollut kuullut aiemmin! Lukeudun hollantilaisiin siinä määrin kuin se katutason asujalla on sopivaa. Jos asuisin kerroksissa, en laittelisi kaihtimia kiinni. Minusta on kiva katsella valoisia koteja, kun kuljeskelen tuolla pimeillä teillä ja kaduilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ollut minäkään tässä yhteydessä. Oppia ikä kaikki :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. En ole aikaisemmin kuullut,mutta kolahti!

  VastaaPoista
 5. Hollantilainen olen minäkin! Kaihtimet meilläkin vain kesän kuumaa aurinkoa varten, ettei kodista ihan sauna tulisi. Ja näin pimeän tultua koirakin saa iltalenkillä haistella aivan rauhassa, jotta ehdin tutkailla rauhassa muiden hollantilaisten koteja. 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiralenkityksen parhautta ;)

   Poista
 6. Joskus kun kotiasuna on ne risat sukkikset, niin säleet menee kiinni. Ehkä ne ei kadulle näy mutta olo on kuin akvaariossa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, roskiin risat sukkikset ;)

   Poista
 7. Meilläkään ei ole ollut verhoja vuosiin. Kesällä etenkin haluan saada auringonvalon sisään, öisin myös valkeuden. Talvella haluan nähdä katulamppujen loisteen sisällä. Ja nukkua siten, että näen pimeässäkin sisällä huoneessa sekä tiedän, että ulkona on elämää. Täällä Pekingissä olen kiskonut vuokraemännän valoverhot auki ja yölläkin pidän kaihtimet ylhäällä. Kaikki valo on otettava vastaan :) Voi olla, että naapureita tuskastuttaa nähdä kaiken elämästämme. Mutta toisaalta, minusta itsestäni mikään ei ole niin ihanaa kulkea kaduilla ja kurkkia salaa toisten tunnelmallisia koteja... =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla mennään joka kohdassa. Paitsi toi Peking ;)

   Poista
 8. Meillään ollaan sekä että. Ikkunoissa on verhot ja yöaikaan tiukasti eteen vedettyinä. Mitä pimeämpää sen paremmat unet. Ennen nukkumaanmenoa meillä on avoimet näkymät ikuunoista ulos ja ulkoa sisään. Toisinaan vedetään kaihdinta kiinni liiallisen auringonpaisteen nostaessa lämpötilan tukahduttavaksi.

  Mä olen ikkunoiden tuijottelija, kiva pimeän aikaan iltalenkillä katsella valaistuja koteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, unenlaatu on asia joka mietityttää ajoittain. Ratkaisin asian verhottomalla mökillä ja verhottomassa kodissa silmälapuilla valoisampaan aikaan valoon herätessä, mutta nyt tuntuu että taas tarvitsee kaiken valon heräämiseen. Kukin tavallaan ja sillä itselle parhaimmalla. Valoisien kotien katselu ulkoa on jo musta kodikasta :)

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)