tiistai 3. syyskuuta 2019

Keittelin kirkasta

Loppukesän perinteisiin puuhiin meillä kuuluu Louhisaaren juoman, eli Marskin shampanjan valmistus. Yleensä olen tehnyt sen työläästi siskonsa reseptin mukaisesti hiivalla niin huoneenlämmössä kuin kylmässä käyttäen, ämpäristä toiseen siivilöiden ja päälle pullottaen.


Näin tein jälleen tänäkin vuonna ensimmäiset noin 25 litraa. Koska juomalla kuitattiin kesäjuhlien onnittelumaljatarjoilut, oli myös kulutus äkillistä ja lapset juhlien päälle jo suorastaan huolissaan juomanlopun riittävyydestä heidän herkkunaan.

Lehtiä meillä kyllä riittää, sillä pitkälti toistakymmentä mustaherukkapuskaamme kasvavat parillakin plantaasilla, mutta simankäyttäjän viitseliäisyys joutui koetukselle pelkästä ajatuksesta ottaa homma uusiksi. Lapsia halusin kuitenkin juomalla helliä ja lelliä...

Niinpä keräsin Ränchillä käydessä vielä muovipussillisen terhakoita lehtiä oksien kärjistä. Keitin huushollin suurimman padallisen vettä kiehuvaksi. Nakkasin pussillisen lehtiä, viipaloidun sitruunan ja puoli pussia sokeria pataan ja annoin liemen tekeytyä vuorokauden verran huoneenlämmössä.

Siivilöin, pullotin ja pakastin. Nautittaessa sekoitamme kolmanneksen herukkamehua ja kaksi kolmannesta kivennäisvettä keskenään. Näin juoma on helpon teon lisäksi myös hiivatonta, sitruunahapotonta (vaihtoehto hiivalle) ja takuuvarman kirkasta. Kauniin kullankeltaista ja kuplivaa herkkua.

Suosittelen!


2 kommenttia:

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)