23.4.12

Ylituotanto-ongelma

Kerroin aiemmin keväällä, että tytär oli päättänyt ryhtyä tomaatinviljelijäksi. Eikä minkään valmiin pensastomaatin hoitajaksi, vaan siemenistä asti piti homma hoitaa kotiin. No, onnistuin melko hyvin sulkemaan suuni ja jättämään kertomatta kuinka haastavaa hommaa tomaattien kasvatus on, varsinkin ensiviljelyksiksi. Suuntasimme kauppaan ja palasimme kotiin mukanamme pari pussillista tomaatin siemeniä ja iso säkki kuohkeaa taimimultaa ja muutama saviruukku. Siemeniä pari pussillista sillä oletuksella että jos sieltä nyt muutaman idun sit sais nousemaan…

Parvekelaatikko vuorattiin vesitiiviiksi mustalla jätesäkillä, niin että esikasvatus oli himpun rennompaa aulassa upouudella parketilla. Edellisen parketin kun olinkin saanut kupruilemaan muutaman kukkaruukun ja viljelmäni alla, ja nyt hommassa oli jo kokemuksen mukanaan tuomaa jälkiviisautta.


Pääsiäisenä suoritimme kylvön ja rakensimme kasvihuonemaiset olosuhteet eteiseen päällystämällä laatikko elmukelmulla. Mullasta nousseita kastepisaroita oli aamuisin sitten hauska käydä muovista napauttelemassa alas takaisin viljelyksiin.

Itäminen onnistui tyttären riemuksi about 1.000.000.000 % paremmin kuin olin uskaltanut uneksiakaan, ja reilussa viikossa loodassa oli jo näin tiivis tunnelma!


Kun taimiin oli kasvanut toisetkin hennot sirkkalehdet, oli aika ryhtyä koulimaan taimia. Tyttären mielestä oli onni ettemme viljelleet villitomaatteja, niiden kouluttaminen kun kuulemma vasta puuha olisi ollutkin..! No, olihan sitä tässäkin. Mutta ihan hauskaa puuhaa. Viikon verran olimme keräilleet tölkkien pohjia talteen ja iso paperikassillinen odotti alkuperäissuunnitelmaan kuuluneen ruukkurivistön kanssa meitä istutuspuuhiin.

Ruukut ja tölkit täyteen taimimultaa, jota oli välissä käyty ostamassa taas säkillinen lisää, neidillä tiukka kasteluvastuu ja minä sain kiskoa erittäin hennot taimet maasta ja istuttaa vähän tilavampiin seuraaviin kasvumaihin.


Netistä me ensikertalaiset olimme hakeneet viljelyohjeet, ja ohjeen mukaan siirsimme koulitut taimet ensin viikoksi varjoisampaan paikkaan ja sitten taas takaisin auringon ulottuville. Varjoisa paikka tarkoittaa meillä eteisen lipaston päällystä. Sitä jonka olen kertonut täyttyvän kynttilöillä ja elävillä kukilla ja henkivän harmoniaa. Nyt siis täyttyy taimilla ja mullalla ja henkii… öö… höpsöyttä? maanläheisyyttä? viitseliäisyyttä ja yritteliäisyyttä nyt ainakin!


Tyttären ura tomaattifarmarina aukeni hienosti, liiankin hienosti oikeastaan, sillä Rööperin tomaattitaimistolla tursuaa pian yli äyräiden. Tomaatinviljelyyn isän aikoinaan rakentama kasvihuone purettiin mökiltä vuosi sitten, mökkikin myytiin pois talvella ja lasitetun parvekkeen koko on rajallinen. En tahdo että se muuttuu pelkäksi tomaattimaaksi. Joten taimia on nyt tarjolla, suorastaan tyrkyllä hyviin koteihin!

Kasvatukselliset haasteethan ovat oikeastaan meillä nyt vasta alkamassa. Nähtäväksi jää onko syksyllä tyrkyllä tomaattejakin…

Please, please, please, varaa muutama taimi Sullekin!


14 kommenttia:

 1. Ottaisin mielelläni mutta vanhasta kokemuksesta tiedän etten saisi niitä menestymään parvekkeella. Toivottavasti ne löytävät huolehtivia koteja :) Hienoja alkuja!

  VastaaPoista
 2. Kiitos ja kiitos kauniista ajatuksesta! Joo eipä nämä avoparvekkeella kukoista. Olen kuumina kesinä manaillut parvekkeemme kasvihuonemaisuutta ja nyt sit testataan väitteen paikkansapitävyys :)

  VastaaPoista
 3. Mutta täällä Vantaalla paistaa aina aurinko ja tomaateista tulisi varmasti makoisia, joten tänne vain terassille muutama hyvin koulutettu taimi, ja syksyllä sitten keitolle :)

  VastaaPoista
 4. Jaahas, mulla olikin "salanimi" päällä, eli Tunja täällä lähettelee viestejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kiitos jo etukäteen keitosta! Saavumme nälkäisinä.

   Sitä ennen toimitamme pari kilttiä ja ahkeraa taimea ovellenne vaikkapa la ip sontsan kera.

   Poista
  2. Jee :) La ip ei olla kotona, käviskö vaikka su?

   Poista
  3. La viedään kentälle seuraava Jenkkeihin lennähtävä, su Artulla taas turnaus jossain... Jos on sopivasti matkan varrella niin poikkeillaan silloin.

   Poista
 5. Hienoa, että kasvatustyöt ovat onnistuneet teillä hyvin! Auttaisin mielelläni taimien kanssa, mutta meillä on kaksi nelijalkaista ystävää, jotka tuhoavat mielellään kasveja... Olen saanut komentaa eilenkin monta kertaa, että takapihan krookuksia ja tulppaaneita EI revitä! :D

  Toivottavasti teillä meni perjantain saunailta mukavasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin jutun puutarha-apulaisistasi :). Kiitos, pe oli ihana, hyviä nauruja ja ihania muistoja taas säilötty talteen urakalla!

   Poista
 6. mulle kelpaisi taimi. olen ostanut täältä salaatinsiemeniä ja istutan ne laatikkoon hetimiten kun kotiudun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. varaan parikin tainta sulle :). ajattelinkin että teille näitä varmasti päätyy, hi hii!

   Poista
 7. Jee, ekat 9 tainta lähtivät eilen maailmalle ja varauksia ropisee kivasti! Meidän partsille taitaa tänä kesänä sittenkin mahtua vielä keijukukan lisäksi jotain muutakin kukkivaa.

  VastaaPoista
 8. kaikenkaikkiaan 24 tainta on saanut uudet kodit ja loput 5 pääsivät eilen taas uusiin multiin. mehu- ja maitotölkeistä siirtyivät jo jokunen viikko sitten väljempiin saviruukkuihin ja ulkoilmaan eli lasitetulle parvekkeelle, lähes kasvihuoneolosuhteisiin siis :). eilen pääsivät suureen pajuloodaan ja saivat vielä säkillisen lisää taimimultaa.

  kyllä nyt luulisi tomaattien selviytyvän kesän paahteista ja jopa loman aikaisesta kastelutuuraajasta ;). hänestä, joka ei vielä tiedä pestistään ja joka viimeksi hommaan joutuessaan tappoi daaliani samaan aikaan sekä kuivuuteen että ylimärkyyteen...

  VastaaPoista
 9. Jep jep, omat taimet kokivat kesällä sekä kuivuutta että märkyyttä, ja saivat vielä riesakseen örkkimörkkejä, joita ei parilla sumutuksella saatu pois, joten parvekkeen muita kasveja suojellen kärräsin kukkivat tomaatit taloyhtiön biojäteastiaan :( Tyttären suureksi onneksi naapureihin menneet taimet tuottivat satoa ja neiti pääsi maistelemaan herkkuja :)

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)