27.10.16

Silmä kovana

Maltan matkalta odotin auringon, uinnin ja lämmön lisäksi myös mm. väri-iloja; olinhan ihastellut kuvia sympaattisista luzzu-veneistä turkoosissa vesissä huimien rantakallioiden edessä jo aikaa ennen kuin edes tiedostin antiikin Kreikan aikana Maltan olleen tunnettu Välimeren keskipisteenä. Minulle kun se oli lähinnä ollut lämmin lomakohde to do -listalla... Ja tietenkin kotimaa sympaattisille kelta-puna-valko-mustille busseille...


Visiittimme osui Maltan talviaikaa edeltävälle viikolle, joten laineilla ei enää liplatellut ylenpalttisesti perinteisiä foinikialaisia sinikeltaisia luzzuja, mutta muutamaa kaunokaista pääsin satamassa aivan vierestä ihailemaan ja kylkeään paijailemaan. Huomio kiinnittyi nokassa oleviin silmiin.


Opin että avoinna olevat silmät molemmin puolin venettä kuvaavat valppaana olevaa, suojelevaa Osiriksen silmää. Tuota egyptiläistä muinaista jumalaa ja mahtivoimiaan palauttelin sitten mieleeni hätäisesti Wikipedian avulla. Kyllähän tyyppi Niilin tulviin yhdistetään, mutta miksi silmänsä koristavat maltalaisveneitä?? Se jäi mulle epäselväksi tuolla oikotiellä onneen. Tiedättekö te syyn?


Hei, eikö oo hiukka kansallisromanttinen kuva??? En voinut olla nappaamatta ;). Alempi kuva taas on samaiselta rantalaiturilta, jossa olin veneitä ihaillut. Huimien rantakallioiden viereen olivat purtilot tosiaan parkkeeranneet! Mihin mahtaakaan tuo tunneli johtaa? Kenties ovelle, joka kenties johtaa kotiin jonka kaksi ikkunaa aukeavat muurin syvyyksistä merelle..?


Veikeä ajatus että joku asustelisi noin...

10 kommenttia:

 1. Hienot laivakuvat! Hyvää syksyä sinne Suomeen!

  VastaaPoista
 2. Aivan ihanat silmät veneellä. En ole ennen nähnyt tuollaisia. Luolassa on varmaan suojainen laituri. Siellä eivät myrskyt venettä keikuta. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kiehtovat nuo silmät ja koko ilmiö. Hyvä laituripaikka olisi kyllä :) Kiitos ja sinulle myös!

   Poista
 3. Todellakin hyvää väriterapiaa tähän sateiseen päivään. Viehättävät silmät, pitäisiköhän meidänkin purtilolle tehdä jotkut räpsysilmät? Seuraavalla kerralla teette tutkimusmatkan tuonne luolaan. Taskulamput mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä luulen purtilonne kaipaavan omia räpsyttimä! Maltalla myydään niitä, harmi etten hoksannut ajatella ajoissa venhoanne...

   Poista
 4. Tuota raikkaiden värien värikylläisyyttä minäkin ihastelen. Ja ornamentteja. Jos minulla olisi vene (vaikken ole veneilyihminen), se saisi ehkä olla juuri tuollainen. Voisiko olla pelkkä vene ilman veneilyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitais hankkia kimppaluzzu, sellainen kuivan maan vene ja keskittyä vesillelasku-, vesiltänosto- ja näkinpohjastarapsutustalkoissa nauttimaan vain talkoista tarjoiluineen?!?

   Poista
 5. Tuollaisen kimppaluzzun voisi saada edullisesti, senhän ei tarvitse olla merikelpoinen :D Kuvissasi on ihania värejä, juuri sopivaa piristystä harmaisiin näkymiin ja räntämaisemiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ilmoittaudutko mukaan kimppaveneeseen ;). Noi värit ovat kyllä niin kesää!!!

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)