16.5.17

Punkit pois nurkista!

Merellisessä kesämajamme ympäristössä viihtyvät koko ajan laajemmalle ja laajemmalle leviävät punkit. Koko pesue on kivuliaasti ja kalliisti niitä vastaan rokotettu, mutta silti ajatus niistä pöpöineen inhottaa suuresti. Jokailtaiset punkkitarkastukset ovat aivan liian usein jääneet meillä pelkäksi suunnitelmaksi tai äidin huono omatunto -osastossa roikkuvaksi möykyksi kun hämärässä majassa olemme hellepäivistä ja uinneista raukeina kaatuneet sänkyyn höpöttelemään mukavia ennen nukahtamista.

Punkkikarkotesumutteet ovat unohtuneet happanemaan mökin hyllylle ja punkkipihdit lojuvat (onneksi) käyttämättöminä laatikossa. Viime vuonna kuitenkin tietämättäni hoidin ongelmaa luomusti oman mökin ympäriltä kauniilla, rehevällä ja huumaavasti tuoksuvalla laventelilla. Olin puskan hankkinut ja terassiruukkuun istuttanut ihan vaan omaksi ilokseni. Talvella sitten luin punkkien inhoavan laventelin tuoksua, ja tajusin miksi olimme riesoilta säästyneet, vaikka naapurimajalaiset raportoivat niihin uudelleen ja uudelleen törmänneensä.

Samaisessa artikkelissa mainittiin myös sitrus punkkien yhdeksi inhotustuoksuksi. Niinpä olen nyt valmistautunut tulevaan mökkikauteen hankkimalla luottopuutarhuriltani ison kimpun erittäin vahvasti sitruunalle tuoksuvan palsamipelargonin pistokkaita. Kasvin kauppanimenä näkee usein myös tuoksupelargonin.


Toistaiseksi vielä pieniä juuria maljakossa työstäessään oksat tuoksuvat kotiparvekkeella, mutta harvase päivä käyn tsekkaamassa tilanteen josko pääsisi pian pistokkaita multaan istuttelemaan. Kenties tulevaan viikonloppuun jo saisi mahdutettua tällaisenkin istutusmatkan? Ainakin sellaisesta on aurinkoisena arkipäivänä mukava haaveilla, ja siten pitää kesän ja mökkeilyn odotuksen tunne vahvana arjen karusellissa pyöriessä.

 

6 kommenttia:

 1. Mun pitäisi myös istuttaa laventelia. Pihassa kasvaa käsittääkseni sitruunamelissaa, ainakin tuoksu on sitruunainen. Piparminttu tai minttu taisi olla myös yksi sellainen tuoksu, josta punkit ei pidä ja minttuakin pihalla kasvaa.

  Punkit ovat Felixin kimpussa ja Suomesta tuoduilla punkkipihdeillä on ollut kovasti käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kiitos muistinvirkistyksestä! Mörskän ryytimaassahan kukoisti viime vuonna niin sitruunamelissa kuin mojitomintut! Ilmankos oltiin suojatut! Tänä kesänä uusiks!

   Poista
 2. En ollut ennen kuullutkaan, että punkit välttelevät joitakin kasveja. Minulla oli pitkäkarvainen iso koira ja se oli aina mökkireissun ansiosta täynnä erikokoisia punkkeja. Tuhosin löytämäni yksilöt aina polttamalla ne. Inhottavia ja niiden nykyisin levittämät taudit ovat todella pahoja.

  VastaaPoista
 3. Punkkineuroosi iskee joka kesä. Niitä lymyilee meidänkin mökillä joka paikassa, vaikka ruoho ja heinät pidetään kurissa. Ällötyksiä ovat!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin ovat ja inhasti vain lisääntymään päin!!

   Poista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)