keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Siemenensyöjäksi

Siemeniä kuluu meidän huushollissa tätä nykyä hurja määrä. Yhtä lapsistakin kutsutaan oravaksi, vaikkei nämä asiat nyt sinänsä juurikaan liity toisiinsa... Keittiön pöydältä on pysyvästi löytänyt paikkansa kaunis vanha Rex-purkki, johon olen kumonnut pusseista erilaisia siemeniä ja ravistellut sekoitukseksi, jota on helppo tömpsäytellä niin puuron, jogurtin kuin salaatinkin päälle.

Varsinaiseksi suurkulutukseksi homma on kuitenkin mennyt siemennäkkärin myötä. Törmäsin Karppisiskojen sivuilla houkuttelevaan vähähiilihydraattisen näkkärin reseptiin kun ryhdyin vähentämään popsimiemme hiilareiden määrää. Tätä herkkua on sitten nakerreltu jo jokunen pellillinen, ja sitä onkin yleensä jatkuvasti pöydällä tarjolla hyvänä vaihtoehtona satunnaisen naposteluhimon kouriin joutuneille.


Homma on hiilarittoman ja herkullisen lisäksi helppoa, kas näin vaan:
Sekoitan keskenään noin 4 dl erilaisia siemeniä (auringonkukka, sesam, hamppu, kurpitsa, pellava,...), 3 kananmunaa, 4 rkl mantelijauhoja ja maun mukaisen humpsauksen suolaa.

Vatkaan kananmunien rakenteet kevyesti rikki ja sekoitan niihin muut ainekset. Syntyneen pehmeän taikinan levitän pellille ohueksi kerrokseksi. Puukaulinta paremmaksi vaihtoehdoksi olen todennut lasipullon, jonka kylkeä kastelen kaulimisen lomassa muutaman kerran kylmällä vedellä. 

Paistan näkkäriä parikymmentä minuuttia 200 C-asteessa. Pidemmällä paistoajalla saisi halutessaan vielä kovempaa näkkäriä. Paistamisen päälle leikkaan veitsellä lämpimän leivonnaisen siisteiksi ruuduiksi ja jätän kovettumaan ja jäähtymään hetkeksi pellille ennen kuin nostelen silmää ja mieltä hivelevään astiaan herkut tarjolle.



Kevyeksi herkun tekee se että siementen kirjo antaa leivälle jo niin paljon makua, että levitteitä ei kaipaa lainkaan. Jos sellaista kuitenkin haluaisi, niin suosittelen uutta "keksintöäni" jossa hieron huonelämpöisen luomuvoin massaksi sitruunalla maustetun neitsytoliiviöljyn kanssa. Helposti jääkaappikylmänäkin levittyvä yhdistelmä joka tarjoaa kropalle puhdasta voita ja öljyä, ja kopalle pikaisen makumatkan Italian sitruslehtoihin...


Kaikki keinot on otettava käyttöön kun matkaa ei sinne ole nyt varattuna!!

 

12 kommenttia:

  1. Kiitos! Tätä pitää kokeilla. Meillä pantryn ovi avautuu säännöllisesti ja toiveikkaasti pälyillään oisko täällä jotain syötävää. Itse tykkään siemenistä ja eiköhän meillä joku muukin näitä popsisi.

    Muuten, mulle on tullut jokin lukihäiriö ja luin taas otsikosta ihan mitä sattuu. Olin vähän, että onpas nyt kevätvillitykset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah!!! Arvasin mitä otsikossa luit, ja ehkä sillä meinasin tehdä itse äsken aivan samoin :D Maistuvia näkkäripopsintoja teillekin!

      Poista
  2. Monta pellillistä on täälläkin paistettu ja syöty siemennäkkileipiä:) Hyviä ovat sellaisenaan ei tarvitse mitään päällyksiä:)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ja näyttää hyvältä! Pitää ottaa ohje talteen ja kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heti vaan kokeiluun, niin pääset herkuttelemaan eikä resepti jää roikkumaan to do -listalle ;)

      Poista
  4. Mikä ettei! Suomeen ja leipomaan!

    VastaaPoista
  5. Tätä kokeilen! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  6. Kiitos, uusi ohje näkkärivalikoimaan!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kun intoudut kommentoimaan! Aina ilahduttaa lukea muiden aatoksia asiasta tai sen vierestäkin :)